Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal – 10 oktober 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Pijlstaarten in vlucht laten goed zien waarom ze die naam dragen.
Pijlstaarten in vlucht laten goed zien waarom ze die naam dragen. Fotograaf: Rob Belterman

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd. Ook kijken we vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Begin oktober! Dit is de tijd waar elke Nederlandse vogelaar het hele jaar naar uitkijkt, de vogeltrek is in volle gang en door het hele land is dit spektakel te bewonderen. En wie het geluk had om dit weekend ergens langs de kust te verblijven, heeft ongetwijfeld van de najaarstrek kunnen genieten.

Het geluid van koperwieken is onlosmakelijk verbonden met oktober. Ze zullen de komende weken veel te horen zijn door het hele land.
Het geluid van koperwieken is onlosmakelijk verbonden met oktober. Ze zullen de komende weken veel te horen zijn door het hele land. Fotograaf: Wil Doorn-Meijne

Wat vliegt er?

  • De lijsters zijn gearriveerd! Op radarbeelden was al gezien dat ze dit weekend massaal wegtrokken uit Scandinavië en vooral afgelopen zondag was dat boven ons land meer dan duidelijk. Vooral de aantallen van koperwiek en zanglijster waren hoog, maar ook kramsvogels, beflijsters en grote lijsters werden op verschillende telposten in leuke aantallen waargenomen. Komende dagen zullen er nog veel meer lijsters ons land binnenstromen. Dus vergeet niet om af en toe naar boven te kijken. Mooie aantallen lijster zijn onder andere gezien op telpost Parnassia NH.
  • In de winter is ons land een magneet voor watervogels die in het noorden broeden. Afgelopen weekend kwamen de eerste grote aantallen van deze soorten ons land binnen. Deze trek was goed te zien op telpost Lauwersmeer, Kustweg FR met mooie aantallen rotganzen, smienten, pijlstaarten, bergeenden en middelste zaagbekken.
  • Vorige journaal werd het Europese trekrecord van lepelaar aangehaald, maar deze week is dat record alweer verbroken! Op telpost Zwarte Polder, Cadzand-bad ZL werd het indrukwekkende aantal van 2.471 langstrekkende lepelaars gezien, samen met niet minder indrukwekkende trek van blauwe- en grote zilverreiger.

Opmerkelijke waarnemingen

  • Dwerggors is een zeldzame doortrekker in ons land, maar afgelopen zondag was er een aanzienlijke kans er een tegen het lijf te lopen. Langs de kust en dan vooral de Waddeneilanden werden tientallen vogels overvliegend waargenomen. Om een dwerggors te zien is het belangrijk om de roep te kennen, een scherpe tik die erg lijkt op de roep van de zeldzamere bosgors, maar ook wel te verwarren is met de roep van de zanglijster.
  • Kleine rietganzen trekken in de laatste weken van oktober vaak door ons land, maar dit weekend zijn er al een aantal groepen langstrekkend gezien. Een hele bijzondere waarneming was die van twee Ross’ ganzen in een groep rietganzen langs de Vulkaan in Den Haag ZH, Maasvlakte ZH en Cadzand-bad ZL.
Velduilen zijn schaarse maar jaarlijkse gasten over Nederlandse telposten.
Velduilen zijn schaarse maar jaarlijkse gasten over Nederlandse telposten. Fotograaf: Marcel van der Tol

Wat komt eraan?

  • Komende weken zullen we steeds meer vinken op trek zien en met de juiste weersomstandigheden kunnen die aantallen enorm oplopen. Zo staat het Nederlandse dagrecord voor vink op meer dan 200.000 vogels langs de Vulkaan in Den Haag, ZH.
  • Steeds meer nachttrekkende overwinteraars zullen binnenstromen, waaronder soorten als goudhaan en zwarte mees.
  • In oktober zijn verassingen nooit ver weg. Soorten als velduil, rode wouw, bladkoning en ijsgors zullen komende weken doortrekken. En ook de vogelradar zal steeds voller stromen met verdwaalde of schaarse doortrekkers.

Eén reactie

  1. Veel vogels vliegen snachts. Dus je ziet niets, en je moet het van je oren hebben. Ik kan die geluiden niet thuisbrengen. Hebben jullie geluidsfragmenten van overvliegende soorten, zet die dan svp in het journaal.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Veel vogels vliegen snachts. Dus je ziet niets, en je moet het van je oren hebben. Ik kan die geluiden niet thuisbrengen. Hebben jullie geluidsfragmenten van overvliegende soorten, zet die dan svp in het journaal.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: