Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 10 januari 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 10 januari: Roodkeelduiker
Roodkeelduiker. Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrekwaarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Wat vliegt er?

  • Op dit moment is er nagenoeg geen echte vogeltrek. Wel zijn er veel lokale verplaatsingen, met name van ganzen en watervogels zoals nonnetjes en zaagbekken. Het kan daardoor zeker lonen om af en toe eens een blik omhoog te werken, zeker bij noorderwind.
  • Aan zee zijn er ook veel verplaatsingen, onder andere van zwarte zee-eenden. Ook roodkeelduikers kunnen in leuke aantallen langsvliegen.
Vogektrekjournaal 9 januari: Roodkeelduiker
Fotograaf: Marc Dijksterhuis

Opvallende waarnemingen

  • Op 5 januari vloog een vorkstaartmeeuw langs de kust van Texel. Dit is pas de 3e gedocumenteerde waarneming op de website van www.waarneming.nl.
  • Januari is een goede tijd op papegaaiduikers aan de kust te zien. Helaas worden ze regelmatig dood gevonden maar af en toe vliegt er ook één langs en soms worden ze zelfs langsvliegend gefotografeerd.
  • Af en toe worden er nog wat pestvogels overvliegend gezien, maar de meeste vogels zitten momenteel ter plaatse. Maar wellicht kunnen we nog wat verwachten, zeker als het echt koud en wit gaat worden.
Vogeltrekjournaal 9 januari: Vliegende Pestvogel
Vliegende Pestvogel. Fotograaf: Gejo Wassink

Wat komt eraan?

De enige reden dat we de komende weken echte trek kunnen verwachten is een vorstinval of een flink sneeuwdek. Hoewel het momenteel matig vriest waait het ook behoorlijk waardoor de grotere wateren nauwelijks zullen dichtvriezen. Veel vorsttrek zal er daarom waarschijnlijk niet komen deze week. Maar wie weet wat koning winter de komende tijd nog voor ons in petto heeft. En verder vooral genieten van de mooie dagen in het verleden.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: