Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Februari staat bekend als een rustige vogelmaand. Toch hebben we deze week weer wat nieuws te melden.
Zeldzaamheden
- Afgelopen maandag werd Nederland mogelijk één vogelsoort rijker. Langs de kade van de Eemshaven GR werd namelijk een Afrikaans purperhoen aangetroffen. Helaas zat er geen leven meer in de vogel. Al gauw ontstond er discussie of de vogel is meegelift op een boot, wat wel voor de hand ligt gezien de locatie. Afrikaans purperhoenders duiken wel vaker op ver van hun verspreidingsgebied. Het is dan ook niet de eerste keer dat de soort in NW Europa aangetroffen word. Het is aan de CDNA of zij de soort aanvaardbaar achten en of deze bijzondere vogel de Nederlandse lijst haalt.
- Niet ver hiervandaan op Schiermonnikoog FR werd aan Aziatische goudplevier tussen de ‘normale’ goudplevieren gevonden. Een opmerkelijke vondst, want deze zeldzame steltloper hoort nu te overwinteren in Zuidoost Azië. Waarschijnlijk is de vogel tijdens de najaarstrek verdwaald geraakt en heeft zich toen aangesloten bij goudplevieren die hier overwinteren. Aziatische goudplevieren worden zelden in de winter in Nederland gezien, juli en augustus zijn veruit de beste maanden.
- De imposante giervalk die vorige week op Texel NH werd ontdekt, zit nog altijd op het eiland. Giervalken schijnen wel vaker enorme gebieden te bezetten en dus is het niet gek dat de vogel maar af en toe wordt gezien. In de Slufter heb je de meeste kans om hem te zien, maar de afstand tot de vogel is groot dus een telescoop is geen overbodige luxe. Ook verschenen er deze week berichten van vogelaars die de vogel waarschijnlijk al eerder waren tegengekomen. Op 7 december fotografeerde iemand de vogel in de Slufter. Als de giervalk er al zo lang zit, zal die vast ook nog wel even blijven.
Leuke krenten
- Naast de bekende Humes bladkoning van Noordwijk ZH verscheen er afgelopen weekend een nieuwe vogel in Utrecht UT. Deze laat zich prachtig bekijken en is ook erg vocaal. Een leuke vogel om te bezoeken dus en lekker centraal in het land. Het betreft pas de tweede Humes bladkoning voor de provincie Utrecht. Een andere mooie phylloscopus-zanger is de Pallas’ boszanger. Dit Siberische pareltje zit nog steeds in Zwolle OV en laat zich net als de Utrechtse Humes prachtig zien.
- Grote burgemeesters werden op meerdere plekken in het land gezien. Een opvallende verschijning was die van een subadulte vogel in IJmuiden NH. Grote burgemeesters in dit kleed doen Nederland niet vaak aan. Waarschijnlijk is dezelfde vogel al twee keer eerder in de omgeving waargenomen.
Unieke kansen
- De ijsduikers van de Kraaijenbegse plassen NB zijn al eens eerder in de vogelradar voorbij gekomen, maar een plaatje van de vier vogels bij elkaar ontbrak nog! Het is zoals eerder genoemd een uitzonderlijk goede winter voor ijsduikers. Pak dus nu je kans om deze imposante gevaartes te aanschouwen. Op de Kraaijenbergse plassen zitten drie eerste winterkleed vogels en een adulte vogel. IJsduikers in adult kleed zijn nog schaarser dan jonge vogels, vrij uniek dus.
- Woensdag verscheen een melding van een grote pieper bij het Veerse Meer ZL. Bij oplettende lezers van de vogelradar zal er een lampje gaan branden bij de combinatie van de soort en de plaats. Dit is namelijk niet de eerste keer dat hier een grote pieper zit. In 2022 en 2023 zat op dezelfde plek ook al een vogel. Het is dus mogelijk dat deze Siberische jongen nu voor de derde winter op rij terug is gekeerd. Dat de grote pieper nieuwe overwinteringsgebieden opzoekt zoals bij deze vogel, is bekend en wordt beschreven in dit artikel.
- Eén dwerggors is vrij bijzonder. Twee vogels bij elkaar is helemaal speciaal. Maar drie dwerggorzen op één plek is van de buitencategorie. Bij Petten NH is dit nu de situatie. Voor zover ons bekend, is het nog nooit eerder gebeurd dat er drie dwerggorzen bij elkaar zitten.
Regionale zeldzaamheden
- Iets buiten de stad Groningen GR zit momenteel een ijseend. Een leuke soort voor een plas in het binnenland. Niet ver daarvandaan zit ook nog eens een parelduiker, minstens net zo leuk! Deze geeft af en toe ook een showtje weg. Om dan het trio compleet te maken, benoemen we ook nog even de middelste zaagbek die min of meer op dezelfde plek zit. De vogels zitten allemaal mooi op fietsafstand van de stad en dus kan je dit weekend een mooi rondje maken als je daar in de buurt woont.
Vooruitblik
- De vooruitblik voor komende week zal niet zo spannend zijn als andere keren. Februari staat niet bekend als de beste maand voor zeldzame vogels. Als we kijken naar de weersomstandigheden zien we ook niets opmerkelijk. De wind van afgelopen week is wel gaan liggen en dus hebben we een mooi weekend met rustig weer voor de boeg. Ideale omstandigheden om naar buiten te gaan. En vergeet niet: verwacht altijd het onverwachte, bijvoorbeeld een ivoormeeuw. Op 9 februari is al twee keer eerder een ivoormeeuw ontdekt, in 1987 op Schiermonnikoog FR en in 1990 bij Stellendam ZH. Dat smaakt naar meer! Veel vogelplezier dit weekend.