Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het weekend begon plaatselijk nog met een flinke laag sneeuw, maar een warmtefront en twee stormen verder lijkt het afgelopen dagen vooral herfst. Een week met weinig nieuws, maar nog wel met een heel aantal leuke zeldzame wintergasten.
Zeldzaamheden
- De vorige week ontdekte Amerikaanse smient was begin deze week nog aanwezig op Natuurplas Breeveld bij Woerden UT en daar trok deze zeldzame wintergast veel bekijks. Later in de week werd op de Haarrijnse Plas bij Vleuten UT ook een Amerikaanse smient gevonden.
- Ook een andere Amerikaanse eend, de kleine topper, zwemt nog steeds rond in de Blocq van Kuffeler FL bij Almere. Let wel op, er zwemmen een paar lastige hybrides rond die regelmatig voor kleine topper woden aangezien. Ook werd er kort een tweede vogel gezien bij Lelystad FL.
Leuke krenten
- De aantallen duikers zijn deze winter hoog in Nederland. Er worden behoorlijke wat ijsduikers en parelduikers gezien. Tijdens een watervogeltelling in de Delta werden maar liefst 26 ijsduikers en 34 parelduikers geteld! En van beide soorten zwemmen op diverse plekken in Nederland nog meer vogels rond.
- Op meerdere plekken in Nederland zitten groepjes Europese kanaries. Ze duiken vaak op in stukjes ruigte op bijvoorbeeld industrie en bouwterreinen. Al de hele winter worden vogels gezien bij Vleuten UT, op het Eiland van Brienenoord ZH en bij Rheden GE.
- Heel uitzonderlijk voor de winter is de hop die werd waargenomen bij Wijthmen OV, in de buurt van Zwolle. In het voor- en najaar een regelmatige dwaalgast en zelfs broedvogel maar een overwinteraar komt maar zelden voor.
- Weer een goede week voor kleine burgemeesters, op twee plekken werden namelijk fantastische adulte vogels gevonden! Bij Katwijk aan Zee ZH was er een vogel te zien op het strand, op Texel NH werd er één gevonden in de Mokbaai, maar die was helaas maar een paar uurtjes aanwezig. In dezelfde groep meeuwen als de kleine burgemeester werd ook een grote burgemeester gezien. Ook de grote burgemeester van de Zevenhuizerplas ZH vliegt nog steeds in de omgeving rond.
- De Europese flamingo die al de hele winter bij Zeewolde FL zit is afgelopen winterperiode goed doorgekomen en zit er nog steeds. Deze vogel is geringd in de kolonie bij het Zwillbrockerven. Het is altijd wat onduidelijk wat precies de herkomst van deze vogels is. Ook in de Grevelingen ZH zit weer een grote groep flamingo’s. Dit betreft een gemengde groep met Europese en Chileense flamingo’s en hybrides tussen beide soorten.
Unieke kansen
- Niet in Nederland, maar wel erg bijzonder zijn de Ross’ ganzen die in België verblijven. Eén van de vogels draagt namelijk een wetenschappelijke ring die afgelopen week in z’n geheel is afgelezen. Eerder was al bekend dat deze vogel zeker in Canada was geringd, maar nu is precies bekend om welk individu het gaat. Deze vogels zijn afgelopen najaar eerst in Noorwegen ontdekt en op de reis naar België in oktober ook in Nederland overvliegend gezien. De afgelopen dagen zijn er geen waarnemingen gedaan in België, dus goed opletten of ze mogelijk in Nederland op gaan duiken!
Vooruitblik
Eind januari en begin februari is een hele goede tijd om uilen te zoeken. Ze beginnen al vroeg in het jaar met broeden en zijn dus ook al flink actief met baltsen. De oehoe is afgelopen jaren met een flinke opmars bezig. Het kan dus zeker lonen om tijdens een windstille avond met (bijna) volle maan eens een rondje in je omgeving te fietsen.