Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 15 december 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
In Groningen en Rotterdam werden afgelopen week nog pallas' boszangers gezien. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Met veel regen en weinig zon kan het zomaar zijn dat je inmiddels een winterdip te pakken hebt. Zij die het wel aandurven komen echter nooit helemaal met lege handen thuis!

Zeldzaamheden

  • Echte nieuwe zeldzaamheden blijven uit in deze winterse week. Wel werd deze week de ringsnaveleend in Heerhugowaard NH weer gezien, werd de Amerikaanse zee-eend bij Ameland FR gemeld en werden er verschillende ross’ ganzen gezien, waarvan de meeste vogels helaas uit gevangenschap blijken te komen. Maar deze waarnemingen bewijzen wel dat het ook in deze periode, buiten het spannende trekseizoen, leuk vogelen kan zijn!
  • Wel was er nog een heel onverwachte melding vanaf het water tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland die zeker het melden waard is. Op 11 december werd daar vanaf de boot een stormvogeltje gezien! Deze zeldzame zeevogel wordt vooral met stormachtige omstandigheden langs de Nederlandse kust gezien, als de vogels richting de kust worden geblazen. Maar deze vogel maakte een wel heel bijzonder ommetje in de Zeeuwse Delta. Nog meer bewijs dat vogels kijken in iedere periode leuk en vooral heel onverwachts kan zijn.
Vogelradar: Een echte punker die pestvogel.
Een echte punker die pestvogel. Fotograaf: Cor van Spijk

Leuke krenten

  • Naast het stormvogeltje bij Zeeland werd vermoedelijk zijn algemenere broertje, een vaal stormvogeltje, bij Holwerd FR gezien. Deze vogel heeft een verkeerde afslag genomen en is de Waddenzee ingevlogen.
  • Meerdere pallas’ boszangers zijn afgelopen week waargenomen in Rotterdam ZH en Groningen GR. Een leuke zangvogel om in deze tijd van het jaar op te letten, evenals de humes bladkoning of de iets minder zeldzame siberische tjiftjaf die afgelopen week op enkele plekken werd gezien.
  • Nog steeds worden op veel plekken in het land pestvogels gezien. Vaak fotogeniek, maar vooral ook gewoon erg leuke vogels om te bekijken. Doe dat dit jaar goed, want er worden meer vogels gezien dan in normale winters.
  • In Vlissingen ZL wordt de adulte grote burgemeester die er al even zit weer gezien. Een volwassen vogel is ook op het Kennemerstrand NH waargenomen. In de haven en op het strand van Scheveningen ZH en bij Velsen-Noord NH wordt ook een jonge vogel gezien.

Unieke kansen

  • De zwartbuikwaterspreeuw die in de vogelradar van vorige week al werd gemeld bij Zoetermeer ZH is nog aanwezig. De vogel wordt door veel mensen heel mooi gefotografeerd. Hoewel je het broertje, de roodbuikwaterspreeuw, op enkele plekken in het zuiden van Nederland kan vinden, is dit wel een mooie kans om de soort eens goed te bekijken of vast te leggen.
  • Afgelopen week is er op deze website een mooi artikel geschreven over het verschil tussen de buizerd en de ruigpootbuizerd. De soort is deze week op verschillende plekken gezien. In de Onlanden DR heb je waarschijnlijk de grootste kans om de zeldzame broer van de buizerd eens goed te bekijken.
Vogelradar: Zo wil je een geelsnavelduiker graag zien. Wellicht zit er volgende week wel een vogel in de jachthaven van Oudeschild op Texel?
Zo wil je een geelsnavelduiker graag zien. Wellicht zit er volgende week wel een vogel in de jachthaven van Oudeschild op Texel? Fotograaf: Thijs Glastra

Vooruitblik

We gaan de laatste weken van 2023 in. Aan het eind van het jaar hebben veel vogelaars nog weinig motivatie om naar buiten te gaan. De meeste soorten voor de jaarlijst zijn wel binnen. Het is koud en veel vogeltrek is er niet, buiten de wintertrek en – wanneer het echt koud wordt – de vorsttrek.

Toch is er nog best veel mogelijk! Zo kan het afspeuren van ganzen een, tegenwoordig écht zeldzame, overtuigende taigarietgans opleveren. Of je blundert ineens tegen een brilzee-eend of een geelsnavelduiker aan op de Waddenzee. Of toch een witstuitbarmsijs of een witbandkruisbek? Zelfs in deze tijd van het jaar kan je iets onverwachts tegenkomen. Maar doe dat dan wel dit weekend, want na het weekend gaat het weer regenen. Gedurende de week steekt een hardere westenwind op. Dat voor de Noordzeekust nog wel eens spannend kan zijn voor zeesoorten, zoals een kleine alk die dan langs kan vliegen. Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: