Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Spijtoptant

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een woudaap in een paradijselijke setting. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Laatst fotografeerde ik een lief woudaapje. Het mini-reigertje vloog in een paradijselijke setting en dat deed me fantaseren over hoe leuk het zou zijn als ik een paartje woudaapjes zou bezitten in een klein geinig terrarium. Gewoon in de hoek van de woonkamer. Beetje riet en een stroompje water, maar dan alles in het ini-mini. Elke middag zou ik ze een visje voeren. En als er dan in het voorjaar, na wat geblaf, jonkies zijn geboren, dan geef ik die de vrijheid bij mij om de hoek. Zo geef ik de lokale populatie laagland-rietgorilla’s een boost. Leuk toch!

Maar uh, is het houden van vogeltjes in gevangenschap anno 2023 nog wel een goed idee? Interessante vraag. Daar gaat deze column over.

Vroegah

Nog woonachtig bij mijn ouders waren mijn vader, broers en ik niet alleen vogelaars, maar ook vogelhouders. Bestaat die combinatie? Jazeker! In diverse volières en kooitjes hadden we de meest exotische vogeltjes. Kanaries, dodo’s, zebravinken, dwergpapegaaitjes, oranjekaakjes, etc. Dat niet alleen, we hadden ook een verzameling aan wildzang. Dat zijn vinkachtigen die, toen nog, niet legaal mochten worden gehouden.

Crime

Een puttertje, een sijsje, een barmsijs, zoek het in die hoek. Illegaal dus, maar wat kon ons dat schelen. Bovendien vingen we zelf hier en daar weleens een vogeltje om ons vogelbestand op peil te houden. Niet iets om trots op te zijn, maar het is wel gebeurd. Het spijt me nu oprecht. Naar de politie stappen om mij aan te geven is zinloos. Deze ‘crime’ is al minimaal tweemaal verjaard.

Een puttertje vangen. Nu met de camera. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Dedain

Het valt me op dat vogelaars geregeld met een zeker dedain neerkijken op vogelhouders. Vogels horen niet in een kooitje, wordt er dan gezegd. Daar zit best iets in en illegale vogels houden vind ik verwerpelijk.

Dat neerkijken is echter niet nodig. Ik durf de stelling te verdedigen dat de gemiddelde vogelhouder professioneler met zijn hobby omgaat en meer vogelkennis bezit dan de doorsnee vogelaar. Geloof me, de know-how van veel twitchers en plenty vogelfotografen laat te wensen over. Vraag ze wat een schedelverbening is of een ruigrens en ze kijken je vragend aan.

Indigogors

Over twitchers gesproken, een soortenjager uit de top vijfentwintig verklapte mij eens ook een volière te hebben gehad. Toen hij zijn hobby spuugzat was en er nog één vogel in leven was, heeft hij die laatste vogel laten vliegen. Die vogel was een indigogors. Wie die toptwitcher is, verklap ik niet. Alhoewel, doe een goed bod en je weet het.

Een isabel grote barmijsman. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Cultuurvogels

Ik ben al jaren geen vogelhouder meer. Echter, toen ik anderhalf jaar geleden verhuisde naar een huis met een tuin was een volière het eerste wat werd geplaatst. De bewoners zijn cultuurvogels. Zeg maar de wildzang van vroeger, maar nu alles netjes legaal met een vaste voetring.

Partij voor de Dieren

Vind ik dat het in 2023 nog kan, vogeltjes houden in een volière? Nee, eigenlijk niet. Vogels horen vrij rond te vliegen. Waarom heb ik dan toch een volière met inhoud? Zie het als een guilty pleasure. Een ‘relict’ uit het verleden. Ter compensatie stem ik Partij voor de Dieren.

Een huismus poseert voor mijn volière. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Zo, nu eerst op Marktplaats kijken of ik een geinig terrarium op de kop kan tikken…

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: