Ga jij als vogelliefhebber ‘opportunistisch’ het veld in, of heb je een projectmatige aanpak? Ik kies meestal voor dat laatste. Op pad gaan met een plan. Van die aanpak moet je je niet te veel voorstellen. Ik verpak het mooi, maar ik bedoel te zeggen dat ik jaar in, jaar uit min of meer hetzelfde doe. Voor alle duidelijkheid, ik heb het over vogelfotografie, maar je kunt het net zo goed toepassen op het zoeken naar (zeldzame) vogels.
Wat is het voordeel van die projectmatige aanpak? Als je net als ik een projectmatige aanpak hanteert, dan gaat dat vroeg of laat tot succes leiden. Gegarandeerd. Altijd! Hoe dan? Dat ga ik uitleggen in dit korte artikel.
Resultaat gegarandeerd
Projectmatig fotograferen leidt gegarandeerd tot mooie en aansprekende vogelfoto’s. Vroeg of laat komt er succes. Dat succes kun je treffen op de eerste dag, maar het kan ook zo zijn dat je er jaren op moet wachten. Een lange adem dus, maar er komt resultaat.
Genieten
Dat lange wachten, die lange adem, daar moet je van kunnen genieten. Het ‘vogels fotograferen’ is niet alleen het doel, niet alleen de uiteindelijke foto, maar ook het buiten zijn, genieten van de natuur, niet thuis hoeven zijn, medevogelaars ontmoeten, kou lijden, etc.
Geen stress
Herken je dat? Als er nu een ivoormeeuw wordt waargenomen op de Brouwersdam, geloof me, dan rijd ik met de nodige stress die kant op. Zou hij er nog zitten? Zit het verkeer mee? Lukt het me om een foto te maken? Daar tegenover staat dat als ik werk aan één van mijn projecten, dan is er geen stress. Nul! Die foto komt wel. Lukt het vandaag niet, dan wel morgen, of overmorgen, volgende maand, of anders volgend jaar. Geen stress dus.
Weet je een waterral te zitten? Niet stoppen na een eerste geslaagde fotosessie. Ga zo vaak mogelijk terug voor een diversiteit aan foto’s. Foto’s: Chris van Rijswijk.
Monitoren
Projectmatig werken neemt met zich mee dat het niet alleen fotograferen is wat de klok slaat. Of had ik dat al geschreven? Ook het monitoren, het periodiek observeren van je onderwerp hoort er bij. Eigenlijk vooral dat! Terreinkennis op doen. Wanneer zit die ene vogel op de plek daar waar ik hem wil fotograferen? Wat is precies zijn gedrag? Etc. Neem er de tijd voor patronen te zien en te herkennen. Zo leer je het gedrag herkennen en weet je waar de vogel wanneer is.
Dan komt de brainstormfase. Hoe zou ik dat geinige vogeltje kunnen fotograferen? Hoe pak ik dat aan? Dat nadenken doe ik bijvoorbeeld op de fiets als ik naar mijn werk fiets, of als ik ’s avonds in mijn bedje lig.
Vastbijten en creatief zijn
Valt alles op zijn plek, dan maak je de foto’s die je wilt maken. Klik!
Foto gemaakt, klaar? Nee, nu begint het! Juist nu kun je je foto’s gaan verdiepen en creativiteit de ruimte geven. Veel vogelaars stoppen met foto’s maken als ze een goede foto hebben gemaakt. Waarom niet doorgaan? Je weet nu waar je onderwerp goed te fotograferen is en hoe. Maak eens een tegenlichtopname, maak eens een foto van de vogel in het landschap (less is more), met een lange sluitertijd, etc.
Globaal zien mijn projectjes er als volgt uit:
- Vriest het in de winter? Dan ga ik ‘waterrallen’
- Hangt het voorjaar in de lucht? Dan maak ik tegenlichtopnames
- Is het half mei? Dan ga ik woudapen zoeken
- Zijn er krooneenden in mijn local patch? Voeren en fotograferen!
Tot zo ver. Word jij ook een projectmatige natuurfotograaf? Doe het alleen als het bij je past. Ga je liever op de bonnefooi het veld in? Groot gelijk! Be my guest!!
2 reacties
Kunstzinnige foto’s . Ik geniet van de verschillende sferen.
Dankjewel