Pippi Langkous
“Fake it ’till you make it” – ken je die uitdrukking? Nee, hij heeft niks met AI te maken, maar wordt gebruikt om mensen aan te moedigen iets te doen dat ze nog nooit hebben gedaan of waar ze onzeker over zijn. Het idee is, in het kort, dat je gewoon ergens mee begint en doet alsof je dit al jaren doet. Vol zelfvertrouwen en in de hoop jezelf – en vooral de rest van de wereld – ervan te overtuigen dat dit ook echt zo is. En ach, misschien werkt het wel, zo’n beetje extra zelfvertrouwen. Pippi Langkous is er tenslotte ook best ver mee gekomen.
Oppassen geblazen
Veel personal coaches starten zo hun carrière, vermoed ik. Grote kans dus dat je in zo’n geval terecht komt bij iemand die na het lezen van twee zelfhulpboeken denkt het nu toch wel in de vingers te hebben. Heel soms gaat dat goed. Maar het kan natuurlijk ook gruwelijk mislopen. Dus wel even opletten aan wie je precies je ziel en zaligheid toevertrouwt!
Het zou me ook niet verbazen indien de meeste mensen die ‘fotoworkshops’ aanbieden zo starten. Hebben ze één keer een heikikker gezien, organiseren ze direct een ‘workshop heikikkers fotograferen’. Tja, waarom niet? Het kan in ieder geval weinig kwaad. Het ergste dat je als deelnemer kan overkomen is dat je geen heikikkers ziet en er verder ook niks van opsteekt.
Enfin, mensen moeten maar doen wat ze willen en gelukkig is het aantal mensen dat op deze wijze begint als hersenchirurg of piloot verwaarloosbaar. Dus de schade is in de meeste gevallen prima te overzien.
Wensvogel
Je kunt deze aanpak natuurlijk ook toepassen op een vogel die je graag zou willen fotograferen, maar wat maar niet wil lukken. Zo leek de rode ibis mij altijd al een waanzinnige vogel om eens te fotograferen. Een ‘wensvogel’ zeg maar, deze felgekleurde verschijning. Afgaand op de foto’s die je soms ziet, vraag je je af of ‘ie wel echt is. De vogel komt van nature voor in het noordoosten van Zuid-Amerika, maar na enkele bezoeken aan Brazilië en Florida was het mij helaas nog steeds niet gelukt er eentje te zien. Laat staan er een knap plaatje van te maken.
Maar toen dook er plotseling eentje op hier in de buurt. Uiteraard een neppert, want een escape. Maar hé, wat zou het? “Fake it ’till you make it!”, bedacht ik me opeens. Dus toch maar even kijken. Het ergste dat me kon gebeuren was dat niemand me als vogelaar en fotograaf meer serieus zou nemen. Nou ja, er zijn ergere dingen. En zo’n kermisvogel leent zich natuurlijk wél prima om alvast eens met de soort te oefenen. Reanimeren oefen je tenslotte ook op een pop. En dat bleek geen overbodige luxe, want deze ibis is inderdaad zo bizar felrood, dat m’n camera er maar nauwelijks raad mee wist. De rood knalt werkelijk van het scherm en een beetje opletten bij het belichten is dan ook beslist aan te raden. Anders krijg je namelijk ‘uitgebeten rood’.
Enfin, ik heb er een heerlijk kwartiertje aan besteed, amuseerde me suf en heb hem nu toch maar mooi in de pocket!
En nu nog een keer voor het ‘echie’ natuurlijk, want het blijft natuurlijk een neppert. Maar tot die tijd? Precies, fake it ….. !
Eén reactie
Het enige jammere van deze escape was dat ie inheemse soorten keihard vermoorden en op at.
De keer dat ik is ben gaan kijken naar de vogel, zag ik hem een winterkoning grijpen en gooide em zo z’n strot in. Zonde…