Na drieëntwintig jaar met plezier in een appartement te hebben gewoond, verhuisden mijn partner en ik twee jaar geleden naar een huis met een tuin.
De vorige bewoners van ons nieuwe huis hielden van een strakke tuin met niet al te veel groen en veel tegels. We vroegen een hovenier een deel van de tegels te verwijderen, groen aan te planten en een vijver aan te leggen.

Voerplan
Daarnaast maakte ik een voerplan. Binnen no-time was onze tuin een komen en gaan van geinige vogeltjes. Merels, mezen, spreeuwen en de nodige Turkse tortelduifjes. Wat wil je nog meer! Toen het in de winter koud werd, kwamen er eerst één, toen twee, daarna vijf en later dagelijks ruim twintig vinken. Zelfs een keep kwam geregeld buurten. Hoppa!
Funda
Daar bleef het niet bij, want als ik ‘s nachts lag na te genieten van onze tuin, dan hoorde ik warempel een bosuil roepen. En in de vroege ochtend een Cetti’s zanger. Gewoon vanuit het slaapkamerraam! Kijk, op Funda trek je daar geen kijkers mee, maar als ik dit had geweten, was ik wat minder geschrokken van het aankoopbedrag van ons huis.

Ook de grote bonte specht weet inmiddels onze tuin te vinden. En wat dacht je van een familie groenlingen!? En niet te vergeten hebben we afgelopen winter kunnen genieten van zes ringmussen. Jammie!
Wat nog meer?
Niet alleen vogels zijn in onze tuin te bewonderen. Ook een vracht aan vlinders, libellen en andere insecten. Zelfs van een kolibrievlinder kijk ik niet meer op. Kikkers, padden, een vleermuis onder de nok van het dak en een echtpaar egels zijn bij ons komen wonen. De ransuil broedt twee straten verderop en toen die jongen hadden kon ik die vanuit ons dakraam horen. Dolletjes!
Natuurlijk houd ik een vanuit-huis-of-tuin-gezien-of-gehoord-lijst bij. Zevenentachtig vogelsoorten heb ik inmiddels op deze lijst staan. 87 hè! Mooie waarnemingen zoals een Siberische tjiftjaf, ijsvogel, kruisbek, regenwulp, zwartkopmeeuw en ga zo maar door. En dat allemaal in Rotterdam Nesselande!
Wensen
Heb ik nog iets te wensen over? Jazeker. Het zou leuk zijn als salamanders onze vijver weten te vinden. En er zit een huismussenpopulatie op zo’n vierhonderd meter van ons huis. Tot tweemaal toe zag ik een huismus in onze tuin. Een huismussennestkast tegen onze gevel moet er toe leiden dat ze zich bij ons definitief gaan vestigen. Of dat gaat lukken?
Of ik blij ben met de halsbandparkieten, die inmiddels ook onze tuin weten te vinden, weet ik nog niet. Tot nu toe gedoog ik ze. Als ze zoveel herrie blijven maken zou het me niet verbazen als ik binnenkort de hele buurt over me heen krijg.

Tips
Tot slot wat tips om jouw tuin ook diervriendelijk te maken:
- verwijder zoveel mogelijk tegels;
- plaats een vijver en/of een drinkschaal;
- plaats zoveel mogelijk groen;
- maai het gras zo weinig mogelijk;
- zaag een stukje onder je tuinhek vandaan, zodat ook egels in je tuin kunnen;
- laat afvallend blad gerust liggen;
- voer geregeld (in de winkel van Vogelbescherming en in het Vogelinformatiecentrum op Texel leggen ze je graag uit wat je verantwoord kunt voeren);
- hang diverse nestkastjes op (gerust ook buiten je tuin).
Ben ik een tip vergeten? Vermeld die dan hieronder in het commentaar.
Een huis met een vogeltuin: een verrijking van mijn leven.
Aju!

7 reacties
Bloeiende klimop trekt heel veel insecten als heel late bloeier en in late winter/vroege voorjaar vogels vanwege de bessen. Te weinig ruimte voor deze klimplant of duurt te lang voordat de plant gaat bloeien (pas als klimop volwassen is): struikhedera bloeit vanaf het eerste jaar en is een goed te snoeien niet al te grote struik. In mijn voortuin heb ik een heg van struikhedera en september/oktober zit die vol met (zweef)vliegen, bijen, wespen (en nee, die doen jou helemaal niets want zijn druk met de bloemen)en vlinders. In het voorjaar op de bessen vooral merels, maar met een weekje sneeuw had ik ook een paar koperwieken in de heg.
Hm, verbaasd dat die salamanders zich bij jou niet laten zien. Die verschenen bij mij al toen ik een kuil voor onder de trampoline groef en het even geregend had.
Anyway, de kinderen zijn al lang het huis uit en de kuil is omgevormd tot een vijver (scheelt een boel grondwerk:-) ). Wordt zeer gewaardeerd door kikkertjes en, jawel, salamanders. Als ook door libellen (met name blauwe glazenmakers). Heb al de nodige uitsluipers kunnen fotograferen, al heb ik dit jaar pech: ze vliegen allemaal al uit voordat ik ze heb kunnen kieken. Volgend jaar beter…
Heb qua natuurtuin wel een vraag. Heb een vlinderstruik geplaatst, maar daar komt amper een vlinder op af. Vijf kilometer verderop staan wat vlinderstruiken (toegegeven (niet in een woonwijk, maar in de natuur) en daar zaten de nodige atalanta’s en stadsreuzen. Van de zomer stond ik op een camping in Zuid-Duitsland (toegegeven, een zeer stille camping midden in de natuur) , waar de vlinderstruiken hun naam echt waar maakten: een heleboel keizersmantels, enkele dambordjes, wat koninginnepages en een serie kolibrievlinders.
Wat is er mis met mijn vlinderstruik?
Dag Chris,
Ook bloeiende inheemse vaste planten/kruiden zoals knoopkruid, Wilde marjolein e.d zullen veel vogels en vlinders trekken.
Groet,
De mussen vinden een heg heel fijn. Bv. een klimop of een beukenhaag!
Hoi Chris,
Een mooie aanvulling is nog (beetje afhankelijk van de grootte van de tuin): plant een of enkele fruitbomen en besdragende struiken. Bloeien mooi (goed voor insecten), geven fruit en erg leuk voor ‘winter’vogels.
Groet!
Goed stukje!
Als aanvulling:
Zoveel mogelijk besdragend en vruchtdragende groen.
Om de huismussen te lokken kun je een plekje maken met wat los zand, mussen zijn dol op een zandbadje!