Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

De sporen van een slachtoffer, een ramptoerist en de dader

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Chris van Rijswijk

Onze tuin is gedurende de wintermaanden een komen en gaan van vele vogels. Vinken, groenlingen, spreeuwen, mezen en ga zo maar door. Dat komt door mijn uitgebalanceerde voerplan. Zelfs kraanvogels zie ik overvliegen, maar dat zal weinig met onze tuin en mijn voerplan te maken hebben.

Eerlijk is eerlijk

Buren klagen dat het geen zin heeft een pindaslinger in hun tuin op te hangen; alle vogels verkiezen onze tuin. En eerlijk is eerlijk, ik denk dat ze daarin gelijk hebben. Als ik vanuit mijn werk naar huis fiets, zie ik van heinde en verre alle lokale vogels richting onze tuin vliegen. Joepie!

Een enorme dreun

Het bezoeken van vogels aan onze tuin heeft een schaduwkant. Vorige winter trof ik een vink op zijn rug aan waarvan ik het vermoeden had dat hij zich te pletter had gevlogen tegen ons raam. Getsie. En laatst hoorde ik een enorme dreun. Echt een harde klap. Ik vond geen slachtoffer, maar een afdruk op ons keukenraam verklaarde wat er had plaatsgevonden. Een Turkse tortel zag ons raam over het hoofd.

De sporen van een slachtoffer.
De sporen van een slachtoffer, een ramptoerist en de dader. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Een vogelpoepje

Je had mijn eega moeten horen. Wat een vieze vlek, de glazenwasser is net geweest, stop dan ook met dat voeren! Laatst zag ze ook al een vogelpoepje. Niets geen meelij met die duif. Maar goed, wederom een raamslachtoffer dus. De dader is niet het raam, niet mijn partner (eerlijk is eerlijk), maar diegene die voert en niet voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Ik dus. Oeps!

Een kind met een bult, dat is Arie zijn schuld.
Een kind met een bult, dat is Arie zijn schuld. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Ramptoerist

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik al jaren op zoek ben naar een mooie afdruk van een raamslachtoffer om daar een foto van te trekken. Vind ik gewoon geinig. Een soort ramptoerist. Nou, dit is mijn kans. Wel snel wezen, want mijn lief staat al klaar met een emmer sop.

Raamstickers

Na het fotograferen van de prent plakte ik als tijdelijke oplossing wat post-it-velletjes op het raam en via de website van Vogelbescherming bestelde ik raamstickers. Op elk raam prijkt nu een geinige vogelsticker.

Een raamsticker moet onnodig leed in de toekomst voorkomen.
Een raamsticker moet onnodig leed in de toekomst voorkomen. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Gelukkig

Het goede nieuws is dat sindsdien geen vogel-aanvaringen hebben plaatsgevonden. Het slechte nieuws is dat het toch nog een pittige botsing heeft opgeleverd. Een verbale. Mijn niet-vogelende echtgenoot vindt die raamstickers niet al te fraai. De uitkomst van onze aanvaring is dat dit soort ‘modificaties’ in de toekomst vooraf overlegd dienen te worden. Verder zijn we wel gelukkig.

Roekoe!

3 reacties

 1. Leuk geschreven. Helaas kan ik je uit ervaring zeggen dat de stickers ook niet helpen. Zelfs met de gordijnen dicht zitten wij af en toe stijf van schrik op de bank omdat er weer een vogel tegen het raam vliegt.

 2. Nu wil ik ook die lelijke raamstickers!
  Tot op heden nog geen botsingen gehad, ook niet met mijn echtgenoot, maar in onze tuin is het veel drukker dan bij de buren..
  En gruwel, al die netjes met vetbollen in de bomen van de buren 🙁

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

3 reacties

 1. Leuk geschreven. Helaas kan ik je uit ervaring zeggen dat de stickers ook niet helpen. Zelfs met de gordijnen dicht zitten wij af en toe stijf van schrik op de bank omdat er weer een vogel tegen het raam vliegt.

 2. Nu wil ik ook die lelijke raamstickers!
  Tot op heden nog geen botsingen gehad, ook niet met mijn echtgenoot, maar in onze tuin is het veel drukker dan bij de buren..
  En gruwel, al die netjes met vetbollen in de bomen van de buren 🙁

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: