Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Barmsijzen als tuinvogel?

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Barmsijzen
Fotograaf: Chris van Rijswijk

Heb jij al barmsijzen gezien? De winter van 2023/2024 gaat de boeken in als een invasiewinter van barmsijzen. Het is wel weer eens tijd, de laatste invasie was in de winter van 2017/2018.

Laat?

De invasie van deze winter kwam voor mijn gevoel wat laat op gang. Zondag 12 november zag ik mijn eerste groep grote barmsijzen op de Maasvlakte. Aan de andere kant, voor barmsijzen is het niet ongebruikelijk dat een invasie zich pas laat in het jaar manifesteert.

On tour

Hoewel de grote meerderheid bestaat uit grote barmsijzen, tref je in een groep barmen geregeld een kleine barmsijs aan. Op zich logisch dat die elkaar opzoeken. Aan de andere kant, ze hebben ieder een andere herkomst. Zijn die kleine barmen ook toevallig ‘on tour’, of zijn ze er elke winter en vallen ze dan niet echt op?

Een grote barmsijs, lekker laag!
Een grote barmsijs, lekker laag! Fotograaf: Chris van Rijswijk

Fotokansen

Zo’n invasie biedt fotokansen. Helaas zitten de redpolls vaak hoog in de elzen. Tegen een lichte lucht levert dat geen spannende foto’s op. Gelukkig lukt het me om ze verschillende keren wat lager bij de grond te fotograferen. Yes!

In between

In het veld valt het me op dat het verschil tussen grote en kleine barmsijs lastig kan zijn. Ook grote kunnen bruinig ogen en ik ben ervan overtuigd dat er ‘in between’ barmsijzen zijn die je beter ongedetermineerd kunt laten.

Een trosje barmsijzen.
Een trosje barmsijzen. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Tuinsoort

Mijn hoop is dat ik deze winter barmsijs als tuinsoort kan bijschrijven. Gaat dat lukken? Zaterdag 23 december vliegt er een groep van zo’n vijftig vinkachtigen laag over onze tuin die ik een paar honderd meter verder terugvind. Het zijn grote barmsijzen. Later zit een deel van de groep in een boom in onze tuin. Yes! Komt alles toch nog goed.

Witstuitbarmsijs

Zoals bij elke barmsijsinvasie zijn er diverse claims van witstuitbarmsijzen. Vaak zijn dat waarnemingen met matig beeldmateriaal. Bijvoorbeeld tegen een lichte lucht. Zouden dit ‘echte’ witstuiten zijn?

Teunisbloemen staan garant voor barmsijzen.
Teunisbloemen staan garant voor barmsijzen. Fotograaf: Chris van Rijswijk

Expert

Geregeld wordt over zo’n bleke redpoll mijn mening gevraagd als vermeend ‘barmsijzenexpert’. Ik antwoord dan maar wat. Weet ik veel. Hulpvragers wil ik niet teleurstellen. Dan antwoord ik dat ik het een klassieke witstuitbarmsijs vind. Eentje uit het boekje. Nog nooit zo’n overtuigende witstuit gezien. Een leugen? Welnee. Op korte termijn worden alle barmsijzen ‘gelumpt’ tot één soort. Nou, daar heb je het al.

Leuk toch

Of ik dat laatste jammer vind? No, no. Mij is het om het even. Het blijft leuk de diverse barmsijzen te zoeken en te herkennen. Of het nu soorten, ondersoorten of populaties zijn.

De winter van 2023/2024 gaat de boeken in als een invasiewinter van barmsijzen…

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Eén reactie

  1. Leuk artikel, heb ze een paar keer gezocht en opeens had ik er 15 in de tuin. Gisteren bruine boszanger in Kr ad IJssel gezocht. Die was weg, landt er een groep barmsijsjes vlak bij me in een Els, zeker meer dan 100! Geweldig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Leuk artikel, heb ze een paar keer gezocht en opeens had ik er 15 in de tuin. Gisteren bruine boszanger in Kr ad IJssel gezocht. Die was weg, landt er een groep barmsijsjes vlak bij me in een Els, zeker meer dan 100! Geweldig

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: