Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Op zoek naar reeën

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een boompieper kwam ook nog even buurten.
Een boompieper kwam ook nog even buurten. Fotograaf: Karin Koopman

Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Karin Koopman vertelt hoe zij op zoek naar reeën ook mooie vogelfoto’s maakte.

Mijn Vogelvrijdagfoto was een spontaan gemaakte foto. Ik was die ochtend in september al met de zonsopgang op de Sallandse Heuvelrug. Ik wilde graag reeën fotograferen in de paarse heide. De zonsopgang was die ochtend magisch. Ik was op de plek waar de reeën wel vaker zijn, maar helaas was er deze ochtend geen enkele. Na een tijdje lekker te hebben doorgewandeld hoorde ik ineens roodborsttapuitjes; geweldig mooie vogeltjes. Ik zag een juveniele roodborsttapuit. Omdat ze vaak op hetzelfde takje gaan zitten, heb ik me een beetje verdekt opgesteld.  En inderdaad de roodborsttapuit kwam een aantal keren terug. Het was echter best nog wel ver weg. Daarom besloot ik voor een mooi totaalplaatje te gaan in plaats van een close-up. Ik zag een mooie paarse bokeh en besloot daar gebruik van te maken.  Bovenstaand boompiepertje kwam ook nog even buurten.

Vogelvrijdag: De Vogelvrijdagfeature: een roodbortstapuit in zijn leefomgeving.
De Vogelvrijdagfeature: een roodbortstapuit in zijn leefomgeving. Fotograaf: Karin Koopman

Na een aantal foto’s te hebben gemaakt ben ik weer verder gegaan en als kers op de taart kwam ik toch nog een mooi reebokje tegen. Helaas niet in de hei maar mooi snoepend van de berkeblaadjes. 

Ik wilde reeën fotograferen dus was op pad gegaan met de Canon R5 en de RF 100-500 mm lens. Met deze lens kan ik goed fotograferen zonder statief. Eventuele vogels die ik zie kan ik daarmee ook goed fotograferen, ideaal voor een mooie wandeling met spontane ontmoetingen.

Vogelvrijdag: Uiteindelijk kwam dit reebokje ook nog voorbij.
Uiteindelijk kwam dit reebokje ook nog voorbij. Fotograaf: Karin Koopman

Instellingen

Ik fotografeerde met de volgende instellingen: F/7.1 – 1/250 sec – ISO 320. F/7.1. Dit is perfect voor vogelfotografie alhoewel ik liever met een groter diafragma fotografeer, maar groter is niet mogelijk met deze lens. Stilzittende vogels fotografeer ik meestal op 1/250 sec, om toch meer details te behouden. De ISO laat ik altijd op automatisch staan. Eventuele ruis haal ik wel weg in de nabewerking.

Ik vind zelf de kleurstelling van het warme oranje van de roodborsttapuit in combinatie met het zachte paars mooi. Het vogeltje was best ver weg en normaal is mij dit niet scherp genoeg en zou ik deze weggooien. De combinatie met de mooie  leefomgeving eromheen maakt het toch een speciale foto.

Mijn passie in de fotografie is het fotograferen van vogels, vlinders en eekhoorns, soms maak ik hier echt projectjes van, zoals met de eekhoorns thuis. Daarentegen kunnen onverwachte momenten zoals deze je ook erg gelukkig maken. Ik wilde een ree in de paarse hei maar ik kreeg een roodborsttapuit en misschien vind ik dit uiteindelijk nog leuker.

Karin Koopman

2 reacties

  1. “Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie… enz.”
    Als de redactie dan toch kiest voor Engels, doe dat dan goed! De derde persoon enkelvoud van to feature
    is echt iets anders dan “Featured” 🙁

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

  1. “Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie… enz.”
    Als de redactie dan toch kiest voor Engels, doe dat dan goed! De derde persoon enkelvoud van to feature
    is echt iets anders dan “Featured” 🙁

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: