Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Een week met weinig beweging in de zeldzaamheden, maar verwacht altijd het onverwachte!
Zeldzaamheden
- Zo aan het eind van de winter hebben we te maken met een hoop zeldzaamheden die al de hele winter in Nederland verblijven. De één eerder ontdekt dan de andere. De zwartbuikwaterspreeuw bij Zoetermeer ZH is inmiddels een vertrouwde soort in de Vogelradar. De bronskopeend vermaakt zich ook nog steeds prima op de Zoetermeerse Plas ZH. Verder laat de Humes bladkoning zich in Utrecht UT nog steeds leuk zien, net zoals de Pallas’ boszanger in Zwolle OV. Voeg daar nog aan toe de taigaklapekster in de Amsterdamse Waterleidingduinen NH, de giervalk op Texel NH en de twee ringsnaveleenden bij de Kennemerduinen ZH en Heerhugowaard NH. Best een leuke waslijst aan soorten!
- Ook de Amerikaanse smient werd deze week weer gemeld op de Natuurplas bij Woerden UT. Tenminste… ‘weer’? Tot ieders grote verbazing bleek het om een andere vogel te gaan! De ontdekker van de eerste Amerikaanse smient ontdekte daardoor zijn tweede Amerikaanse smient deze winter op dezelfde plas. Oftewel, verwacht altijd het onverwachte!
- De Aziatische goudplevier zit nog steeds op Schiermonnikoog FR, maar verplaatst zich regelmatig door de polder en is daarom lastig te vinden tussen de vele goudplevieren!
Leuke krenten
- In de winter heb je aan de kust altijd kans op een leuke soort. Bij de pier van IJmuiden NH werden enkele vogelaars getrakteerd op een prachtige tweede kalenderjaar kleine burgemeester. Een andere vogel, die inmiddels in zijn vijfde kalenderjaar zit, keert nu al weer voor de (minstens) derde keer terug naar dezelfde plek in Leiden ZH!
- Drie keer terugkeren naar dezelfde plek, dat doen er meer! De grote pieper bij het Veerse meer ZL is voor de derde winter op rij teruggevonden op een grasveld aan de oostzijde van het meer.
- Niet voor de derde keer terug, maar wel gezellig met zijn drieën! Dan hebben we het natuurlijk over de dwerggorzen bij Petten NH. Deze laten zich, soms dus met zijn drieën, nog altijd leuk zien.
- Op 21 februari werd er een zwarte ibis ontdekt op een zeer toepasselijke plek, namelijk bij het Zwarte water OV.
- Nog even genieten van de wintersoorten, voor je het weet zijn ze weer vertrokken richting het noorden! Zeker met de huidige temperaturen zou je zeggen dat de winter bijna voorbij is. Kortom, pak dit weekend je kans om de fraaie pestvogels op te zoeken. Er zitten er meerdere in Den Helder NH en Nunspeet GE. Ook de ruigpootbuizerd is een echte wintergast. Een vogel bij Eeltsjemar FR laat zich soms fraai zien!
Unieke kansen
- Een winterse hop in Nederland, dat is toch best uniek. De vogel bij Dalfsen OV zit er al eventjes en laat zich leuk bekijken. Door het gure en natte weer zit de vogel echter niet meer perfect in het verenkleed.
- De hop is gelijk goed te combineren met een prachtige oehoe die aan de rand zit van Zwolle OV! Deze vogel werd woensdag ontdekt en trekt sindsdien veel bekijks. Het lijkt de vogel niet zo veel te deren, maar bewaar een gepaste afstand zodat de vogel in alle rust een uiltje kan knappen!
Lokale zeldzaamheden
- Wie dit jaar zijn focus heeft verlegd naar zijn lokale ‘patch’ moet deze dagen goed omhoog kijken. Er vliegen namelijk kraanvogels en rode wouwen over Nederland. Enkele honderden kraanvogels zijn zelfs ver richting de kust geblazen, wat zeker voor de kustprovincies (Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland) toch echt niet jaarlijks gebeurt.
Vooruitblik
- Vrolijk worden we niet van het huidige weerbeeld; grijs, winderig en regelmatig kletsnat. Dit weekend lijken we wat meer droge momenten te krijgen, dat is al heel wat.
- In de omringende landen is het ook relatief rustig qua zeldzaamheden, maar een mirtezanger in het Verenigd Koninkrijk geeft de burger wat moed; het kan dus nog!
- Daarnaast zouden we in Nederland erg blij zijn als de twee wilde ross’ ganzen in België even de landsgrens oversteken. Ook een tussenstop in ons kikkerlandje van de bekende, gezenderde ringsnavelmeeuw ‘Kajzerka‘ zou een welkome ontwikkeling zijn.
- Wie echt niet weet wat hij of zij aan moet met de vrije tijd kan dit weekend, altijd op nachtelijk avontuur gaan in de Nederlandse bossen, op zoek naar een zingende ruigpootuil!
- Succes en veel vogelplezier dit weekend!