Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelradar 22 maart 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar: De ringsnaveleend op het Kennemermeer laat zich soms prachtig zien.
De ringsnaveleend op het Kennemermeer laat zich soms prachtig zien. Fotograaf: Sven Valkenburg

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. We zetten actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Een paar dagen met mooi voorjaarsweer bracht direct veel blauwborsten, tjiftjaffen en de eerste zwaluwen naar Nederland. Qua zeldzaamheden een rustige week, we moesten het vooral nog van de winterse dwaalgasten hebben.

Zeldzaamheden

  • De leukste ontdekking afgelopen week betrof wederom een eend. Een kleine topper werd gevonden bij Stevensweert LI, een onverwachte nieuwe soort voor de provincie. Kleine toppers zijn afgelopen jaren goed te doen op bekende plekken voor veel duikeenden rond bijvoorbeeld het IJsselmeer en Markermeer. Zo ver het binnenland is deze Amerikaanse dwaalgast een behoorlijke verrassing.
  • De bronskopeend die tot begin maart werd waargenomen bij Zoetermeer is een eindje opgeschoven en werd weer gevonden bij Rozenburg ZH op de Nieuwe Waterweg bij Landtong Rozenburg. Vorig jaar zat waarschijnlijk dezelfde vogel ook in deze hoek en bleef tot eind april hangen, de kans is dus groot dat ie nog even blijft.
  • Om het eendenfeest compleet te maken is ook de ringsnaveleend bij IJmuiden NH op het Kennemermeer nog steeds aanwezig. Hij zit soms goed verstopt in de rietkraag, maar laat zich af en toe ook prachtig fotograferen. In de regio van Nieuwkoop ZH zwerft ook nog een Amerikaanse smient rond, waarschijnlijk dezelfde als vorige week in de Groene Jonker. Zeker het 3e geval in die hoek afgelopen winter, al zullen ze nu waarschijnlijk snel met de smienten richting het noorden vertrekken.
  • Een nieuwe Amerikaanse wintertaling was helaas maar één dag aanwezig in het Zuidlaardermeergebied GR.
Vogelradar 22 maart: Kleine topper, een verrassende nieuwe soort voor Limburg.
Kleine topper, een verrassende nieuwe soort voor Limburg. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Leuke krenten

  • Eind maart is de tijd voor de eerste langstrekkende steppekiekendieven. Dit betreft in de meeste gevallen adulte mannetjes die als eerste weer richting de broedgebieden vertrekken. Alhoewel ze afgelopen jaren minder zeldzaam zijn geworden blijft een ontmoeting met deze fantastische soort natuurlijk prachtig! Afgelopen week zijn er al een paar langs gevlogen, onder andere langs Kamperhoek FL, een telpost waar ieder jaar meerdere steppekieken worden gezien.
  • Beide adulte grote burgemeesters, zowel bij Velsen NH als de long-stayer in Vlissingen ZL, zijn nog niet naar het noorden vertrokken. Helaas heeft de vogel van Vlissingen een ongelukje gehad, waarbij de rechtervleugel is beschadigd. De vogel is woensdag gevangen door de dierenambulance, met behulp van de waterpolitie. Vermoedelijk is het polsgewricht gebroken. De eerste inschatting is dat de vogel een redelijke kans op herstel maakt!
Vogelradar 22 maart: Vroeg in het jaar trekken vooral adulte mannetjes langs. Op de foto een 3e kj mannetje.
Vroeg in het jaar trekken vooral adulte mannetjes langs. Op de foto een 3e kj mannetje. Fotograaf: Thijs Glastra

Unieke kansen

  • Dit is de perfecte periode om op zoek te gaan naar spechten, ze zijn flink actief en er is nog weinig blad aan de bomen. Middelste bonte specht is nog steeds met een opmars bezig en is op veel plekken niet zeldzaam meer, een waarneming in het Harderbroek FL is dat zeker wel! Een leuke soort om je local patch eens extra goed te checken komende week!
  • Ook niet de zeldzaamste soort maar leuk om zelf naar op zoek te gaan is de rouwkwikstaart. In deze periode trekken veel witte kwikstaarten door, en deze periode zitten daar vaak rouwkwikken tussen. Op Texel NH zitten er wel heel veel, maar liefst 25 bij elkaar! Rouwkwikstaarten hebben onder andere een zwartere rug dan onze witte kwikken en broeden voornamelijk in Engeland.
Vogelradar 22 maart: Middelste bonte spechten duiken steeds vaker op verrassende plekken op.
Middelste bonte spechten duiken steeds vaker op verrassende plekken op. Fotograaf: Luc Meert

Vooruitblik

Met een meer westelijke stroming en buien is het voorjaar de komende dagen weer even op z’n retour. Qua zeldzaamheden ook een lastige periode, het valt precies tussen de winterse en latere voorjaarsdwaalgasten in. Een brilzeeeend zou weer eens leuk zijn en in eerdere jaren zijn er ook meerdere gevallen in deze periode. Ook van grijze wouw zijn er afgelopen jaren meerdere gezien in de laatste week van maart. Genoeg redenen om gewoon weer naar buiten te gaan!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: