Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelfotografie: oogcontact met een ijsduiker

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelfotografie: een ijsduikder.
Fotograaf: Corné Koopmans

Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Corné Koopmans moest wat moeite doen om een bij Nijkerk gesignaleerde ijsduiker mooi in beeld te krijgen, maar het resultaat mag er zijn!

Rondom Nijkerk werd al enkele dagen een ijsduiker gezien. De betreffende vogel bevond zich veel rondom haventjes en kanalen in de omgeving. Nadat ik er een keer was geweest, bleek er in de haven weinig mogelijkheid om een laag standpunt in te nemen. Het was eigenlijk alleen mogelijk vanaf een vlonder, maar dan zat je toch nog rond de 40 centimeter boven het wateroppervlak te fotograferen. Eigenlijk wil ik de lens net boven het wateroppervlak hebben om een mooi laag standpunt te krijgen.

Vogelfotografie: De ijsduiker zwom wat rond in een wak.
De ijsduiker zwom wat rond in een wak. Fotograaf: Corné Koopmans

Wak

Omdat de ijsduiker nog wel eens van plek veranderde, ben ik toen het vroor weer een poging gaan doen. Ruim twee kilometer verderop vonden we hem in een wak vrij dicht bij de kant. Samen met andere eenden die eveneens open water hadden gezocht, zwom hij in dit wak vrij dicht langs de kant wat rond.

Toen de ijsduiker onderdook, ben ik gauw over de betonblokken die er lagen naar beneden gegaan en stil in de kant gaan liggen. Ik hoopte dat hij dichtbij en vlak voor mij weer boven zou komen. Het wakje werd veelvuldig rond gezwommen en omdat het een vrij klein oppervlak was, bood dit veel fotokansen binnen een mooie afstand. Af en toe zwom hij recht op mij af. Dit in combinatie met het lage standpunt gaf een fraai soft beeld. Het was wel bewolkt met een grauwe sfeer dus koos ik voor deze instellingen: f6.3, ISO 3200 en 1/640 sec. Dit beeld is verder geschoten op 600mm met de 60-600 van Sigma en de 5DIV van Canon.

Vogefotografie: De vogelvrijdagfoto van de ijsduiker.
De vogelvrijdagfoto van de ijsduiker. Fotograaf: Corné Koopmans

Oogcontact

Uiteindelijk heb ik van deze vogel een kleine serie kunnen maken, maar het beeld met oogcontact sprak mij het meeste aan. De andere twee foto’s uit de serie zijn ook met een laag standpunt genomen, maar qua houding wat meer standaard.

Dikwijls is het een probleem om een laag standpunt in te nemen. Vaak is het langs kanalen vochtig of stijl, of kan je überhaupt niet laag komen wanneer het een haven is waar boten aangemeerd liggen. Hier was het niet anders en lag ik op de gladde blokken langs de kant. Dat is altijd goed opletten. Gelukkig was er iemand bij om me omhoog te takelen.

Mijn hoofd-tip voor het fotograferen van watervogels: probeer met zo min mogelijk verstoring ergens langs de waterkant te gaan liggen om ooghoogte te creëren. Met een laag standpunt komt je onderwerp wat meer los te staan en krijg je ook nog is een “intiemer” beeld. Ga hierbij niet recht op je onderwerp af, maar probeer hem ergens op te wachten waarvan je verwacht dat die langs komt.

– Corné Koopmans

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: