Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelfotografie: Eigenwijze beflijster

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelfotografie: Een van de testfoto's van de beflijster.
Een van de testfoto's van de beflijster. Fotograaf: Judith van Wijk

Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Judith van Wijk zat een weekje op Texel. De eerste dag zag ze een beflijster, maar ze moest tot de laatste dag wachten voordat ze hem mooi in beeld had.

Al een aantal jaar ga ik in de eerste helft van oktober met vrienden naar Texel om een weekje te fietsen en te wandelen. Samen met vriendin en mede-vogelaar Leonie ga ik vooral ook om vogels te kijken en als het meezit, te fotograferen. We zitten in een huisje in de buurt van de Tuintjes en daar zijn we ’s ochtends voor het ontbijt vaak te vinden. Zo ook dit jaar.

Al op de eerste ochtend zagen we in de Tuintjes een beflijster. Helaas zat de vogel erg lastig diep in een struik. Omdat het Dutch Birding Weekend net was begonnen was het behoorlijk druk. Dat helpt niet als de vogel schuw is. Een fatsoenlijke foto maken lukte dan ook niet. In de daarop volgende dagen zagen we de vogel nog diverse malen, maar steeds stonden we voor het licht net aan de verkeerde kant op het moment dat de vogel opdook.

Vogelfotografie: De foto die de vrijdag feature werd.
De foto die de vrijdag feature werd. Fotograaf: Judith van Wijk

TUUK

Op de ochtend van onze laatste volle dag op het eiland waren we wederom met zonsopgang in de Tuintjes en nu was het er heel rustig. Op zoek naar koperwieken stonden we dit keer aan de andere kant van de lijsterbes toen we een harde ‘TUUK’ hoorden. We keken onmiddellijk naar de lijsterbes en daar zat inderdaad de beflijster.

De vogel zat eerst nog op een plek met veel takjes, maar toch schoot ik meteen een aantal foto’s. Het was nog niet zo heel erg licht, dus dit was een goede gelegenheid om mijn instelling te testen.

Ik moest eerst de ISO verhogen naar 3200. Omdat de vogel niet heel groot is en ik zoveel mogelijk licht op de sensor wilde koos ik voor f7.1. Met een sluitertijd van 1/200 hoopte ik dat de vogel niet al teveel zou bewegen.

Vogelfotografie: De beflijster met een besje.
De beflijster met een besje. Fotograaf: Judith van Wijk

Eigenwijze blik

Toen de instellingen goed stonden besloot de vogel ook mee te werken en ging mooi vrij op een hoger takje zitten, vlakbij een mooi trosje rode bessen. Ik maakte veel foto’s en op mijn favoriete foto, die ook de vrijdag feature werd, poseert de beflijster met een eigenwijze blik naast dat knalrood trosje bessen.

Een andere favoriet is een foto waar de beflijster een rode bes in zijn snavel heeft. Eigenlijk wilde ik ‘m fotograferen terwijl hij het besje in de lucht gooide, maar dat is helaas niet gelukt.

Instellingen

Ik fotografeer met een Sony A7iv met een 200-600 mm lens. Deze foto schoot ik met 3200 ISO, een diafragma van f7.1 en een sluitertijd van 1/200. Vanwege de hoge ISO heb ik in de nabewerking in Lightroom de ruis flink onderdrukt.

Vogelfotografie: Pestvogel met besje in de lucht.
Pestvogel met besje in de lucht. Fotograaf: Judith van Wijk

NB: een maand later fotografeerde ik vlakbij huis een pestvogel waarbij het wel lukte om de vogel te fotograferen terwijl deze een besje in de lucht gooide. Helaas was hier de achtergrond niet zo mooi, dus de combinatie van mooie, rustige achtergrond en een opgegooid besje blijft een wens voor een volgende keer.

Judith van Wijk

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: