Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelfotografie: een vliegende koekoek

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Vincent Verkuil

Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Vincent Verkuil ging op een strategische plek zitten om een koekoek te kunnen fotograferen. En met succes!

Mijn mooiste fotomoment van de zomer van 2023: Niet in Frankrijk of een ander mooi vakantieland, maar gewoon in onze Hollandse Broekpolder. Het kostte me wat geduld, maar hoe langer ik wachtte, hoe mooier het werd! Toen deze plaat op mijn SD-kaartje stond wist ik dat de avond (misschien wel hele zomervakantie) geslaagd was.

Fotograaf: Vincent Verkuil

Grijze variant

Je zou het misschien niet denken, maar je kijkt hier naar het vrouwtje van de koekoek, maar dan de grijze variant. Je hebt ook een bruine, dan zie je meteen dat het om een vrouwtje gaat. Maar er bestaat dus ook een grijs vrouwtje, die daarmee sterk op het mannetje lijkt. Met dit verschil dat het vrouwtje een bruinige band om haar nek heeft. Een halssieraad zullen we maar zeggen.

Ik zag deze schoonheid toen ik eigenlijk op zoek was naar een juveniele koekoek, want die liet zich vaak vergezellen door deze volwassen dame. Het jong liet zich maar voor een paar seconden zien, maar van dit adult exemplaar heb ik een uur kunnen genieten.

Fotograaf: Vincent Verkuil

Goed overzicht

Ik was op een strategische plek gaan zitten, waar ik goed overzicht had over de plek waar de koekoeken al een paar keer waren gezien. Ik had van een paar takken een krukje gemaakt, dus ik zat geduldig te wachten in de hoop op wat actie.

Na een tijdje zag ik ineens het vrouwtje bovenin een tak! Dat was genieten en ik klikte er lustig op los. Daarna vloog de dame in kwestie nog wat verder van mij af, maar ik besloot niet te verplaatsen en gewoon nog even te wachten. Een kwartiertje later bleek dat een perfecte beslissing. Ze besluit vlak voor mijn neus op zoek te gaan naar eten.

Fotograaf: Vincent Verkuil

In de vlucht

Ze ving de ene na de andere rups. Eerst was ik al blij met een mooi portret met een rupsje in de bek, maar na een paar keer bedacht ik me dat het misschien wel eens haalbaar zou zijn om de koekoek in de vlucht te pakken en dan het liefste het landingsmoment.

Vogelfotografie: De vogelvrijdag foto: de koekoek met een rupsje in vlucht.
De vogelvrijdag foto: de koekoek met een rupsje in vlucht. Fotograaf: Vincent Verkuil

Het was licht bewolkt die dag dus ik moest aardig ‘hoog’ in de ISO om nog een korte sluitertijd te kunnen garanderen voor een vluchtshot. ISO 1600 / f 6.3 / 1/1600 sec en dat gecombineerd met een Sony a6600 met daarop een 200-600 mm lens van Sony.

Ik stelde scherp op de tak en keek ondertussen met een half oog naar de vogel. De eerste paar keer mislukt. De aanvliegroute was net niet goed, of de scherpte lag toch verkeerd.

Maar zoals vaak gold ook deze keer: de aanhouder wint!

Vincent Verkuil

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: