Elke vrijdag plaatst Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Ellen Stegeman vertelt hoe zij in haar nieuwe tuin een ringmussen zag en wat ze moest doen om die mooi op de foto te krijgen.
Sinds kort woon ik op een kleinschalig bungalowpark op het platteland. Bos aan de ene kant en weilanden aan de andere kant. Een klein huisje met een redelijke tuin, die helaas vol stond met struiken, die niet in deze biotoop hoorden. Al gauw ontstond het plan de tuin om te bouwen naar een walhalla voor onze gevleugelde vriendjes.
Ringmussen
We zijn direct begonnen met voeren, voeren en voeren – bijna arm geworden door de aanschaf van vogelvoer. We hebben nu zo’n achttien tuinsoorten geteld en zelfs de eekhoorntjes hebben de tuin gevonden. Tot onze tuinsoort behoren ook ringmussen, een soort die je niet heel veel meer ziet. Ik had het plan deze fraaie mus eens mooi op de foto te zetten.
Ik had gezien dat ze het nieuwe appelboompje vaak gebruikten om bij de voederstang te komen. Nu was het nog zoeken naar een mooie achtergrond. Omdat de tuin nog jong is moet ik het wel even rondkijken, maar het dak van de achterburen bood soelaas. Dat is namelijk mooi oranje/roze van kleur.
Camouflagetentje
Een nieuw aangeschaft camouflagetentje heb ik zo neergezet dat het dak als achtergrond zou dienen als de mussen op de takjes van de boom gingen zitten. En toen maar wachten op het juiste moment. Uiteraard lukte dat ook niet in één dag. Het tentje heeft een tijdje op het gras gestaan, lang genoeg om mijn nieuwe buurtbewoners super nieuwsgierig te maken.
Ondertussen zijn ook appelvinken en staartmeesjes vaste gast in onze tuin. Ik denk dat het tentje vaak gaat worden gebruikt. Hopelijk groeit de tuin een beetje snel vol, zodat ik ook wat “natuurlijke” achtergronden kan gebruiken. En de buurt is ondertussen ook op de hoogte waarvoor dat “gekke” tentje dient!
Instellingen
Ik gebruikte de Canon R6 met een Canon 300mm f2.8 en een statief met schommelkop. Qua instellingen heb ik bewust het diafragma open gehouden op f2.8 zodat de dakpannen niet meer als zodanig te herkennen zijn.
3 reacties
Mooie foto’s! Is er nog een bungalow vrij? Lijkt mij een mooie locatie.
Wat leuk Ellen, en grappig te lezen dat je niet op een groenling zat te wachten. Dat is nou net een soort waar ík wel op zit te wachten 😉 Ook de appelvink (en goudvinken) zou ik hier graag eens zien. Maar ik klaag niet hoor, we hebben sowieso heel wat vogelsoorten in onze tuin. Zo’n 15 soorten sowieso, daarnaast ook wat zoogdieren als egel, gewone bosmuis, zelfs een vos hebben we wel eens gehad, en steenmarters (via de wildcam gespot). We zijn nu achter in onze tuin bezig om een oud ‘bokkenhokje’ om te toveren tot onze eigen schuilhut. Erg leuk om daar iets van te maken.
Veel plezier nog in je nieuwe tuin!
Mooi verhaal Ellen heel veel succes met jullie nieuwe tuin blijf voeren dan komen de vogels vanzelf.