Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogelfotografie: een badderende tuinfluiter

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
De Vogelvrijdagfoto: de tuinfluiter spiegelt zichzelf in het water.
De Vogelvrijdagfoto: de tuinfluiter spiegelt zichzelf in het water. Fotograaf: Gerdy Dimmendaal

Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, komen hier vanaf nu geregeld artikelen te staan waarbij we de geselecteerde foto tonen en de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Dit keer geeft Gerdy Dimmendaal een kijkje in de keuken met een prachtige serie foto’s van een badderende tuinfluiter.

Vogelfotografie is een grote passie van mij. Ik ga in mijn vrije tijd vaak op pad naar mooie gebieden om van de natuur te genieten en met de hoop een mooie natuurfoto te kunnen maken. Zo af en toe wissel ik de wandelingen in de natuur af met een bezoek aan een fotohut. Deze foto’s van een tuinfluiter zijn vanuit zo’n hut gemaakt. 

Vogelfotografie: Een badderende tuinfluiter.
Een badderende tuinfluiter. Fotograaf: Gerdy Dimmendaal

Bij fotohutten is het soms een komen en gaan van verschillende vogels, waarbij het steeds spannend blijft wat er voor de hut tevoorschijn komt. Voor deze hut ligt een mooie waterplas wat drink- en baddergelegenheid biedt voor de vogels. Deze plasjes vormen soms een ware spiegel en het was wachten op het moment dat de vogel mooi gespiegeld in beeld zou komen. Of dit ging lukken was nog maar de vraag.

Rondscharrelen

De tuinfluiter bleef een beetje aan de zijkanten van de waterplas rondscharrelen. Een zanglijster was op dat moment namelijk een bad aan het nemen. Toen de zanglijster gevlogen was, waagde de tuinfluiter zich dan toch aan het waterplasje. Eerst wat meer aan de rand en uiteindelijk belandde de vogel aan de achterzijde van het plasje.

Toen gebeurde wat ik had gehoopt; alsof de tuinfluiter zichzelf even langs de waterkant aan het bewonderen was. Als dat moment zich voordoet en het vogeltje precies doet waar je op hoopt, is dat prachtig. Nadien nam de tuinfluiter nog even een bad en kon ik ook dat gespetter mooi vast leggen.

Vogelfotografie: De Vogelvrijdagfoto: de tuinfluiter spiegelt zichzelf in het water.
De Vogelvrijdagfoto: de tuinfluiter spiegelt zichzelf in het water. Fotograaf: Gerdy Dimmendaal

Apparatuur

Voor deze foto maakte ik gebruik van de 150-600 mm lens van Sigma. Dit samen met een adapter, zodat deze EF-lens op mijn Canon EOS-R body past. Dit werkt geweldig en zorgt ervoor dat je niet direct alle lenzen hoeft te wisselen voor Canon-R lenzen. 

Op het moment dat ik de foto maakte wist ik niet direct welke soort het betrof en ging de vogel voor nu even door als ‘KBV’tje’ (klein bruin vogeltje). Bij het bekijken en nabewerken van de foto’s ging ik op onderzoek uit welk vogeltje dit nou eigenlijk echt was. Ik raadpleegde een herkenningsapp en een vogelsite. Op deze manier kwam ik erachter dat het om een tuinfluiter ging.

Ik had wel eens van deze soort gehoord, maar nog nooit bewust gezien en ook nog nooit voor de lens gehad. Dat maakte de foto nog een stukje verrassender. Zo had ik tijdens het maken en het bekijken van de foto’s mooie geluksmomentjes en daar gaat het tenslotte om.

Gerdy Dimmendaal

Wil je meer weten over deze vogelsoort? Klik dan hier.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: