Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, komen hier vanaf nu geregeld artikelen te staan waarbij we de geselecteerde foto tonen en de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Dit keer geeft Erik Veldkamp een kijkje in de keuken met een prachtige serie foto’s van roerdompen.
In het voorjaar van 2023 heb ik vele malen kunnen genieten van diverse roerdompen. Het lijkt haast wel of er dit jaar meer waren dan ooit, want ik heb ze bij verschillende gebieden kunnen waarnemen en fotograferen. Ze zitten zelfs midden in mijn woonwijk waar wat vennetjes zijn aangelegd met rietkragen. Daar ga ik echter liever niet staan met mijn 800mm lens, want dat trekt teveel bekijks…
In april heb ik vele malen gepost bij een moerassig gebied in de buurt van Kampen waar ze met wat geduld gemakkelijk vanuit de auto waren te fotograferen. Ik geloof dat er vier in het gebied aanwezig waren. Soms zag je ze door het moerassige gebied rondlopen op zoek naar voedsel. Dat heeft me mooie platen opgeleverd zoals deze waar een roerdomp schrok van een agressief paartje meerkoeten.
Na verloop van tijd lieten de roerdompen zich in dit gebied wat minder zien. Ik hoorde dat aan het Veluwemeer ook regelmatig roerdompen werden gespot. Daar heb ik toen regelmatig vanuit een kijkhut gefotografeerd. Soms zag ik daar bruine kiekendieven en een koekoek rondvliegen en af en toe hoorde ik het typische geluid van een roerdomp. Dat geluid dat mij aan een tuba of scheepshoorn doet denken…
Three of a kind
Op 6 mei stond ik weer in de kijkhut te wachten op wat er die ochtend voorbij zou komen. Na wat foto’s van bruine kiekendieven zag ik achter in het rietveld drie roerdompen recht naar mij toe vliegen! Omdat ze nog zo ver weg waren had ik alle tijd om de instellingen te checken en de collega fotografen te waarschuwen.
In het begin van de serie kon ik ze alle drie nog wel in beeld houden, een paar tellen later bleven er twee over omdat de achterste al in het riet was geland. Toen ze te dichtbij kwamen om beide in beeld te houden, bleef ik de voorste roerdomp volgen die mooi voorbij de hut kwam vliegen. Die foto is later door Vogelskijken als feature op Instagram gezet.
Instellingen
Wat betreft de instellingen heb ik mijn Nikon Z9 + Nikon Z 800mm meestal op F6.3 en 1/1600s staan en auto ISO voor vogels in de vlucht. AF-area mode wide-L en bird detection. Als er veel licht is of de vogel komt erg dichtbij, schroef ik de sluitertijd op naar 1/2000 of sneller. Daarnaast gebruik ik de + en – van lichtcompensatie om de ideale belichting van de vogel te krijgen. Dat levert meestal wel het gewenste resultaat op.
– Erik Veldkamp
Eén reactie
Prachtige foto’s en een mooi verhaal, Erik