Sommige vogelaars hebben de goede gewoonte om op nieuwjaarsdag te ‘nieuwjaarsvogelen’ om direct een goed begin te maken met de nieuwe jaarlijst. Hoewel, het kan ook een prima excuus zijn om te ontsnappen aan allerlei nieuwjaarsverplichtingen…
Wat is nieuwsjaarsvogelen?
In de praktijk komt het er op neer dat je op deze eerste dag van het jaar zoveel mogelijk soorten op deze dag wilt zien. Daarmee komt het in feite neer op een ‘big day’, maar dan op de eerste dag van het jaar.
Je kunt er in je ééntje op uitgaan, maar met z’n tweeën of drieën is het niet alleen gezelliger, je zult ongetwijfeld ook meer soorten zien of horen.
De charme van nieuwjaarsvogelen is dat elke soort meetelt, een merel en graspieper zijn even leuk en belangrijk als een smelleken of toendrarietgans.
Als je iemand bent die elk jaar een jaarlijst bijhoudt, is nieuwjaarsvogelen extra leuk, want je maakt dan al direct een goede start.
Hoeveel soorten kun je zien?
Als het uitgroeit tot een gewoonte is het superleuk om de lijsten van alle jaren naast elkaar te leggen. Pak je het serieus aan, dan kun je van tevoren al een route uitstippelen, voorverkenningen doen en weet je precies waar je de lastige soorten kunt aantreffen.
Vogelaars die een jaarlijst bijhouden van Nederland of België rijden soms het hele land af om een nieuw record te vestigen, maar wat is er leuker dan op de fiets te stappen, en in je eigen regio je eerste vogelrondje van het jaar te lopen en fietsen. Fanatieke vogelaars komen op die manier soms tot wel 100 soorten! De kunst is om zoveel mogelijk verschillende biotopen te bezoeken en weten waar je welke soorten kunt verwachten.
Ga jij dit jaar ook nieuwjaarsvogelen?
Ga jij dit jaar ook nieuwjaarsvogelen? Hoe pak jij het aan en met wie ga je? Laat het weten in een reactie onder dit artikel. We zijn benieuwd hoeveel soorten je hebt gezien.