Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Fotograferen vanuit een drijvende schuiltent

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograferen vanuit een drijvende schuiltent: Groenpootruiters
Groenpootruiters. Fotograaf: Ronald Visser

Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, staan hier geregeld artikelen waarin de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Natuurlijk laten we ook de betreffende foto zien. Dit keer geeft Ronald Visser een kijkje in de keuken met een prachtige serie vanuit zijn drijvende schuilhut.

Ik heb sinds ongeveer 2 jaar een ‘drijvende schuiltent’. Vanuit deze floating hide kan ik urenlang in het water zitten zonder de vogels te verstoren. Ik gebruik de tent het hele jaar door. In de zomer zit ik met een waadpak in de tent. De rest van het jaar met een duikpak met daaronder eventueel thermokleding.

De belevenis vanuit de tent is echt fantastisch. Ik fotografeer vanuit een erg mooi laag standpunt en kom op plekken waar ik zonder ‘floating hide’ niet kan komen. Op het water en tussen de vogels kom ik helemaal tot rust.

Regelmatig komt het voor dat ik met de tent rustig achteruit moet gaan omdat de vogels te dichtbij komen. Soms kan ik de foto zelfs niet maken. Dit is voor mij het bewijs dat ik de vogels absoluut niet verstoor.

Vanuit een drijvende schuiltent: Meerkoet.
Meerkoet. Fotograaf: Ronald Visser

Extra camouflage

Ik ben voor de foto van de watersnippen niet speciaal op zoek gegaan naar de snip. Ik wilde een leuke fotodag hebben op een voor mij relatief bekend water in Nederland. De avond voordat ik ging fotograferen heb ik nog wel wat rietstengels gezocht die ik als extra camouflage op de tent kon bevestigen.

Volgens het weerbericht zou het de volgende dag een bijna windstille herfstdag worden. Ik ben ’s ochtends vroeg op pad gegaan om nog in het donker bij de plas aan te komen. Daar heb ik mijn waadpak aangetrokken, de schuiltent en de camera geïnstalleerd en het riet en nog wat camouflage takjes op de tent bevestigd. Daarna ben ik het water ingegaan. De zon kwam net op, de vogels werden wakker en na ongeveer een uur verschenen de eerste vogels die ik mooi kon vastleggen. Het licht was die ochtend super. Naast de watersnippen had ik dezelfde dag ook nog wat futen, groenpootruiters en zwarte ruiters. Kortom een geslaagde dag.

Vanuit een drijvende schuiltent: De Vogelvrijdagfoto: twee watersnippen.
De Vogelvrijdagfoto: twee watersnippen. Fotograaf: Ronald Visser

Sluitertijd

Als ik watervogels wil fotograferen doe ik dat eigenlijk bijna altijd vanuit mij ‘floating hide’. Dit in combinatie met mijn Canon camera en 600mm lens. Vanuit de tent maak ik de foto’s eigenlijk altijd met een sluitertijd van rond de 1/600. F5.6 tot f7.1.

De foto van de watersnip vind ik erg special omdat de foto mooie rustige kleuren, een laag standpunt en een mooie reflectie heeft. Wat de foto extra tof maakt is de houding van de linker snip en de worm in de snavel van de rechter snip.

Na enkele uren in de tent te hebben gezeten werd het licht toch wel erg hard. Zeker voor de al redelijk in winterkleed zijnde groenpoot ruiters en zwarte ruiters. Rond 14.00 uur ben ik daarom weer rustig naar de auto gezwommen. Ik heb de spullen uit het water gehaald, alles ingeladen en ben met een tevreden gevoel naar huis gereden.

De volgende dag nog wat lichte bewerkingen op de computer gedaan om het harde licht te verwijderen.  

Fotograferen vanuit een drijvende schuiltent: Zwarte ruiters.
Zwarte ruiters. Fotograaf: Ronald Visser

In de natuur

Wildfotografie en dan hoofdzakelijk vogels fotograferen is mijn grote passie omdat ik lekker buiten in de natuur ben en helemaal tot rust kom. En ik kan meerdere keren genieten van het maken van een foto. 

  • Tijdens de voorbereiding voor een fotodag
  • Gedurende het fotograferen zelf 
  • Bij het bewerken van de foto
  • Na afloop als een foto erg mooi is geworden 

Heel veel fotografie plezier…

Ronald Visser

Eén reactie

  1. Mooie foto’s. Zo’n laag standpunt geeft echt iets extra’s aan de foto’s.
    Ik heb ook net zo’n drijvende hut gemaakt, maar het is mij niet duidelijk waar je die eigenlijk mag gebruiken. Hoe vind je dat soort plekken?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

  1. Mooie foto’s. Zo’n laag standpunt geeft echt iets extra’s aan de foto’s.
    Ik heb ook net zo’n drijvende hut gemaakt, maar het is mij niet duidelijk waar je die eigenlijk mag gebruiken. Hoe vind je dat soort plekken?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: