Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Een winterkoning in winterse omstandigheden

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Winterkoning.
Winterkoning. Fotograaf: Pieter Bosch


Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, komen hier vanaf nu geregeld artikelen te staan waarbij we de geselecteerde foto tonen en de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Dit keer geeft Pieter Bosch een kijkje in de keuken met een prachtige serie over een winterkoning in de winter.

Natuur heeft altijd een manier om je te verrassen. Dat was precies wat er gebeurde bij het maken van mijn favoriete foto van de winterkoning. Het was geen deel van een specifiek project, eerder een gelukkig toeval dat ontstond tijdens een vroege ochtend.

Mijn voorbereiding voor deze foto begon eigenlijk al de avond ervoor. Ik check vaak het weerbericht en mijn Lightroom catalogus op datum van een voorgaand seizoen. Dan weet ik wat ik op een specifieke datum kan verwachten. De locatie was snel gekozen als een plek waar de winterkoning zich vaak laat zien. Zo begon ik mijn ochtend, gewapend met mijn Nikon Z9 en de Nikkor VR 500mm f/4G-lens, klaar om het beste moment vast te leggen. Naast apparatuur is je kleding van groot belang; goede isolatie en geen lawaaierige jas en vingervrije handschoenen.

De winterkoning zingt zijn lied.
De winterkoning zingt zijn lied. Fotograaf: Pieter Bosch

IJzige ochtend

De instellingen waren een balans tussen het vastleggen van de vogel in zijn natuurlijke omgeving en het benadrukken van de sfeer van die ijzige ochtend. Een diafragma van F5.6 gaf me de scherptediepte die ik wilde. Een ISO van 280 en een sluitertijd van 1/500sec hielpen om een ruisvrije foto te maken met voldoende scherpte en detail.

De weg naar deze foto ging gepaard met verschillende stappen. Het vereiste geduld en een reeks aanpassingen om de perfecte positie te vinden van mij ten opzichte van de vogel. Het wachten was op de winterkoning die op de juiste plek moest gaan zitten zingen. Ik heb diverse foto’s gemaakt waarbij de nadruk lag op het juiste licht dat prachtig door zijn ademhaling scheen. De kou van die ochtend werd daardoor voelbaar.

De Vogelvrijdagfoto: een winterkoning in winterse omstandigheden.
De Vogelvrijdagfoto: een winterkoning in winterse Fotograaf: Pieter Bosch

Eén moment

Wat maakte deze foto mijn favoriet? Het was de combinatie van factoren – de adem van de vogel in het licht, de kou die je bijna kon voelen en de houding van de winterkoning die allemaal samensmolten in één moment. Het bracht de essentie van die winterochtend tot leven.

Tijdens het fotograferen moest ik meerdere obstakels overwinnen, vooral om de juiste achtergrond te krijgen. Dit betekende dat ik mijn positie vaak moest aanpassen, me bewust moest zijn van het licht en rekening moest houden met de bewegingen van de vogel.

Elke foto vertelt een verhaal, maar deze ene foto van de winterkoning vertelt niet alleen het verhaal van de vogel zelf, maar ook van die bijzondere ochtend, de kou, en de stilte van de natuur die tot leven kwam voor mijn lens.

Pieter Bosch

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: