Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Challenge: Vind en meld een geringde vogel

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
chanlenge: Geringde meeuw
Fotograaf: Martijn Bot

We hopen dat je geniet van vogelskijken.nl en alle artikelen die de auteurs schrijven. Wij zouden het erg leuk vinden als je zelf ook in actie komt rondom een vogel gerelateerd thema. Daarom lanceren we elke twee maanden een zogenaamde ‘doe-challenge’. Dit is een uitdaging die iedereen op zijn of haar manier kan uitvoeren en waarvan we de leukste, beste en/of origineelste inzendingen een plekje geven in het nieuw te verschijnen Vogelskijken Magazine. Half maart komt het eerste nummer. Meer nieuws hierover volgt heel binnenkort!

De eerste challenge is de volgende:

Vind, fotografeer (indien mogelijk) en meld een geringde of gemarkeerde vogel.

challenge: Geringde aalscholver
Kuifaalscholver met ring. Fotograaf: Martijn Bot

Kleurring

Wereldwijd wordt op allerlei verschillende manieren onderzoek gedaan naar vogels. De (letterlijk) meest in het oog springende manier is die van het aanbrengen van een (kleur)ring of andere markering om een vogel individueel herkenbaar te maken. Door die ring of markering af te lezen, kunnen we waardevolle informatie krijgen over onder andere verspreiding, trekroutes, leeftijd, keuze van broed- en overwinteringslocaties, overleving van jonge vogels enzovoort.

Hoe vaker een vogel wordt afgelezen en gemeld, hoe meer we te weten komen over het individu in kwestie, maar daarmee ook over de soort. Zo kun je als vogelaar tijdens het uitoefenen van je hobby nog een nuttige bijdrage leveren aan de wetenschap ook. Dat is toch dubbel prachtig! 

Challenge: Geringde flamingo
Fotograaf: Martijn Bot

Levensloop

Ga voor deze challenge dus lekker vogels kijken zoals je altijd doet, maar let extra op de poten of de nekken van de vogels die je tegenkomt. Zie je een gemarkeerde vogel (het kunnen ook kleurcodes of nekbanden zijn), probeer de code dan volledig af te lezen (dus alle tekens en/of kleuren) en maak als het even kan ook een foto van de vogel in kwestie. Meld hem vervolgens op websites als cr-birding.org, griel.nl of in de app BirdRing. Meestal krijg je vrij vlot na de melding een overzicht van de levensloop van de vogel tot het moment van jouw melding toegestuurd. Dit kan ongelofelijk interessante informatie opleveren die niet zelden leidt tot een nog grotere bewondering voor de betreffende vogel.

Meer informatie over wat je moet doen wanneer je een geringde vogel vindt kun je hier lezen: vogelskijken.nl/wat-moet-je-doen-als-je-een-geringde-vogel-ziet

Deadline

Verenig dus het nuttige met het aangename en ga op zoek naar een geringde vogel. Stuur het verhaal van ‘jouw’ vogel, met de levensloop en indien mogelijk een foto (met plaats en datum) naar ons op. De meest interessante en/of opzienbarende meldingen krijgen een plaats in het magazine! Stuur je bijdrage voor 1 februari via onderstaand formulier in.
Concreet: maak een word-document met jouw verhaal over de geringde vogel, het proces van melden en de data/levensloop die je ontvangt. Plak deze tekst in onderstaand tekstveld en upload daarbij enkele foto’s van de foto (als je deze hebt). Je kunt maximaal vier foto’s toevoegen, waarvan een maximale bestandsgrootte van 3mb.

Succes!

Deze Challenge is gesloten
Log in om reageren.
Reacties worden geladen

Deze artikelen vind je vast ook interessant: