Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Bruine kiekendieven in het riet

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelfotografie: Bruine kiekendief man met nestmateriaal.
Bruine kiekendief man met nestmateriaal. Fotograaf: Jacob Aberkrom

Elke vrijdag featured Vogelskijken.nl op Instagram een mooie, spannende, bijzondere of ontroerende vogelfoto. Omdat we deze ook graag aan niet-Instagramgebruikers laten zien, komen hier vanaf nu geregeld artikelen te staan waarbij we de geselecteerde foto tonen en de fotograaf iets vertelt over het proces van het maken van de foto. Dit keer geeft Jacob Aberkrom een kijkje in de keuken met een prachtige serie foto’s van bruine kiekendieven.

Een aantal jaren hebben we het geluk dat er bij ons in de polder bruine kiekendieven nestelen. Vanaf eind maart begin april, begint het spektakel van nestbouw en baltsgedrag. ‘We’ zijn mijn vrouw Martine en ik (Jacob). Wij fotograferen allebei, dus dat is natuurlijk ontzettend handig en gezellig om in de vroege of late uurtjes samen op pad te gaan. Gekscherend noemen we onszelf ‘vogelgrafen’, liefhebbers van vogels en het zo mooi mogelijk fotograferen daarvan.

Vogelfotografie: Baltsende bruine kiekendieven.
Baltsende bruine kiekendieven. Fotograaf: Jacob Aberkrom

Bakkie troost?

Afijn, op een zondag begin april vroeg uit de veren. De voorspellingen voor deze dag waren gunstig; zonnig (dus mooi licht) en de wind uit de juiste richting. Onze ‘foto gear’ stond al klaar, accu’s voldoende geladen, kaartjes geformatteerd en extra accu’s in de tas. Koffie en broodjes mee, want het kan soms lang duren voor er actie is.

Snel naar de plek. Zouden ze er zijn? We zijn er klaar voor. De zon is reeds opgekomen, het licht is goed, maar nog geen gevederde vrienden in de lucht. Even afwachten dus… tijd voor een ‘bakkie’ en een broodje. Geduld is een schone zaak, zo ook met vogels, het gaat niet op afspraak. Gewoon stil zijn, klaar staan met de camera in de juiste instellingen en in de tussentijd genieten van de ontwakende natuur.

Vogelfotografie: De voge;lvrijdagfoto: Bruine kiekendief vrouw landt in het riet.
De Vogelvrijdagfoto: Bruine kiekendief vrouw landt in het riet. Fotograaf: Jacob Aberkrom

Focus

Met de eerste slok koffie begint natuurlijk de actie. Als eerste zien we een bruine kiekendief man met rietstengels in z’n klauwen. Ik kan hem goed volgen. Het is duidelijk dat de bruine kiekendief man op zoek is naar een geschikte nestplek. Omdat de wind en de stand van de zon voor ons gunstig zijn, vliegt de vogel onze kant op met het zachte licht op de juiste plaatsen, geen harde schaduwen.

De vogel zweeft en speurt het rietveld af. Ik maak af en toe een foto en wacht het moment af dat hij in het riet duikt. Zodra hij begint met deze actie laat ik de camera z’n werk doen, meerdere frames per seconde en continue focus op het oog. Hopelijk zit er tussen deze serie een paar voltreffers want zodra hij tussen het riet zit, wordt het lastiger met de focus.

Gelukkig zit het met de techniek van de huidige ‘mirror less’ camera’s wel goed, dat maakt het voor de fotograaf een stuk makkelijker om de vogel te volgen en scherp in beeld te houden.

Vogelfotografie: Bruine kiekendief vrouw in vlucht.
Bruine kiekendief vrouw in vlucht. Fotograaf: Jacob Aberkrom

Succes!

Ik fotografeer graag het natuurlijke gedrag van vogels en dieren. Als het even kan foeragerend, vliegend, poetsend, baltsend of anders. Dat geeft voor mij net dat beetje extra aan een foto. Bij deze ‘sessie’ is dat niet anders. Een klein half uur later is het weer raak. Dit keer komt het vrouwtje onze kant op om het nest te inspecteren. Ik herhaal mijn actie, schiet en paar foto’s (op 1/4000 sec., F8, ISO 1000).

Een snelle sluitertijd is belangrijk bij bewegende vogels en diafragma F8 om de vogel in z’n geheel zo scherp mogelijk te houden. Op het moment dat ze in het riet duikt, schiet ik een serie, totdat ze helemaal in het riet verdwenen is. Ik kijk snel op m’n schermpje of het gelukt is en zie de juiste scherpte op kop en bij het oog en dat tussen het riet. Yesss! Gelukt. We geven elkaar een ‘boks’, wat een prachtige ochtend.

Jacob Aberkrom

2 reacties

  1. Beste Lia,

   Dankjewel voor het mooie compliment.
   De foto’s zijn gemaakt met een Canon R5 en een 600mm F4 USM IS II objectief.

   Hartelijke groet
   Jacob Aberkrom

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

2 reacties

  1. Beste Lia,

   Dankjewel voor het mooie compliment.
   De foto’s zijn gemaakt met een Canon R5 en een 600mm F4 USM IS II objectief.

   Hartelijke groet
   Jacob Aberkrom

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: