Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Advertorial: Expert tips: Kies de juiste Tamron telezoom voor vogelfotografie

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Voor het fotograferen van vogels heb je een Telezoom objectief nodig dat scherpe foto’s maakt, zelfs op grote afstanden. Een snelle autofocus is essentieel en veel fotografen vinden ook beeldstabilisatie en een focus limiter handig. Daarnaast zijn er nog een aantal eisen waar een goede Telezoom voor vogelfotografie aan moet voldoen.

Waar moet een goede telezoom aan voldoen?

Ten eerste moet de beeldkwaliteit van het objectief natuurlijk in orde zijn. Door de huidige optische technologieën, zoals speciale lenselementen en antireflectiecoatings, schiet je met elke Tamron telezoom scherpe, contrastrijke en gedetailleerde foto’s.

Daarnaast is de veelzijdigheid van de zoom erg belangrijk. De nadruk ligt uiteraard op inzoomen, maar je wilt ook letten op de minimale scherpstelafstand van het objectief. Bij een groot bereik kun je gemakkelijk in- en uitzoomen en elk detail vastleggen zonder je positie te veranderen.

Ook een snelle, stille en nauwkeurige autofocus speelt een grote rol. Vogels bewegen snel, wat het vastleggen vaak een uitdaging maakt. Omdat je kunt vertrouwen op de snelle en nauwkeurige autofocus in de Tamron- objectieven leg je ook die voorbij vliegende Visdief vast. 

Verder is het prettig dat je telezoom een draagbaar formaat heeft. In het algemeen moet je op pad als je een slechtvalk in volle vlucht wilt fotograferen, of een middelste bonte specht wilt vastleggen die zich verschuilt in de boomtoppen. Tamron telezoomobjectieven zijn relatief compact en lichtgewicht, waardoor je ze gemakkelijk mee kunt nemen.

Tot slot staat Tamron bekend om het leveren van objectieven met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en hun telezoomobjectieven voor vogelfotografie vormen geen uitzondering. Je krijgt van Tamron 5 jaar garantie, na registratie op de Tamron website.  Tamron heeft Telezooms voor Sony E, Fuji X, Nikon F en Canon EF, zowel voor APS-C als Full-Frame camera’s.

Vogels fotograferen zonder statief

Soms heb je gewoon even geen zin om je statief mee te nemen. Maar vogels fotograferen met een teleobjectief zonder statief kan knap lastig zijn. Doordat je het onderwerp zo dichtbij haalt, worden ook kleine bewegingen van je hand en camera groter. Om vogels te fotograferen zonder statief toch mogelijk te maken heeft Tamron de VC beeldstabilisatie ontwikkeld en aan de telezooms toegevoegd.

De Tamron VC heeft drie standen:

  • Stand 1 zorgt voor een stabilisatie van de opname en van het zoekerbeeld. Zeker bij een 500-600mm telezoom zorgt dit voor een rustige en stabiele zoeker. Hierdoor kun je beter richten op de vogel met het scherpstelvlak.
  • Stand 2 is speciaal voor “panning” opnamen. Dus waarbij een Fuut van links naar rechts of van rechts naar links voorbij zwemt.
  • Stand 3 zorgt voor de krachtigste stabilisatie waarbij de gehele stabilisatie volledig naar de opname gestuurd wordt. Dit aan te raden bij weinig licht, als je toch die zeldzame Grote Karekiet wilt vastleggen.

Gebruik je wel een statief? Zet dan de VC-beeldstabilisatie uit!

De verschillen tussen VXD en USD Autofocus

Tamron heeft in de loop van de jaren diverse AF-scherpstelsystemen ontwikkeld, waaronder  VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) en USD (Ultrasonic Silent Drive). Hoewel ze beide zijn gericht zijn op het leveren van snelle en nauwkeurige autofocusprestaties, zit het belangrijkste verschil tussen deze AF-systemen in de gebruikte motors, de snelheid en nauwkeurigheid ervan.

VXD – De nieuwste VXD-technologie maakt gebruik van een supersnelle lineaire motor met een hoge koppel-output voor zeer snelle scherpstelling. Dit is uitstekend voor het volgen van snelle onderwerpen zoals vliegende vogels, en het is ook zeer nauwkeurig en stil.

USD – Deze wat oudere technologie in de DSLR objectieven maakt gebruik van ultrasone motoren om de automatische scherpstelling aan te sturen. Het USD-systeem is vooral toegepast in eerdere Tamron professionele lichtsterke objectieven, en telezooms en staat bekend om zijn betrouwbare prestaties.

Wat is scherpstelbegrenzing (focus limiter)?

Scherpstelbegrenzing, ook wel focus limiter genoemd, is een praktische functie waarmee je het scherpstelbereik tijdelijk kunt beperken. Dit helpt voorkomen dat de telezoom bij autofocus volledig naar een nabijgelegen punt scherpstelt wanneer de camera net naast de vogel is gericht. Door het AF-bereik te beperken kun je sneller opnieuw scherpstellen met de autofocus. Er zijn een aantal Tamron telezooms die een focus limiter hebben.

Telezoom voor Sony E-mount

De Tamron 150-500mm f5-6.7 Di III VC VXD heeft een begrenzer van 15 meter tot oneindig, wat handig isvoor het fotograferen van vliegende vogels. Hierbij gaat de autofocus niet dichter bij dan 15 meter. Hierdoor is het juiste scherptepunt ook weer sneller op te pikken door de camera. Met de recentste 3.0 firmware (Tamron bracht grote firmware-updates uit voor acht objectieven.) krijg je een enorme verbetering van de AF-detectie en Eye-tracking voor vogels en dieren. Deze telezoom heeft een full-frame Sony E-mount.

Bij de Tamron 50-400mm F/4.5-6.3 Di III VC VXD kun je de focus limiter instellen met de Tamron Lens Utility software op de computer of een Android telefoon. Hiermee kun je het zoekbereik van de autofocus beperken. Deze functie zorgt ervoor dat het opnieuw scherpstellen sneller gaat als het onderwerp onscherp wordt en voorkomt dat je scherp stelt op obstakels voor het onderwerp. De nieuwe 2.0 firmware geeft ook dit objectief, dezelfde boost in AF-snelheid en Eye-tracking als de 150-500mm. Deze telezoom heeft een full-frame Sony E-mount.

Telezoom voor Full-Frame Canon EF en Nikon F

Ook de populaire Tamron SP 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD G2 heeft een focus limiter. Bij dit objectief kun je kiezen tussen drie scherpstelbereiken: Full (volledig bereik), 10 meter tot oneindig en 2,7 meter tot 10 meter. Dit maakt het fotograferen van onderwerpen op verschillende afstanden gemakkelijker, zoals vogels in de lucht of op middellange afstand. Deze telezoom is beschikbaar voor Full-Frame Canon EF en Full-Frame Nikon F DSLR-camera’s.

Supertelezoom voor Fuji X APS-C

De Tamron 150-500mm f5-6.7 Di III VC heeft dezelfde optische bouw en mogelijkheden als de Full-frame Sony E-mount versie. Hij heeft dus ook een begrenzer van 15 meter tot oneindig. Door de APS-C cropfactor van 1.5x werk je effectief met een echte supertele van maar liefst 225-750mm!

Voorbeeldfoto’s en technische informatie

Over de hier vermelde objectieven is natuurlijk nog veel meer te vertellen, van de 5 jaar Tamron garantie tot en met de kleinste technische details. Meer kun je vinden op de Tamron Nederland website. Voor het bekijken van tientallen Nederlandse vogelfoto’s kunnen we de Tamron Nederland Facebook Fotogroep aanraden. Hier delen enthousiaste Tamron gebruikers vrijwel dagelijks hun foto’s, passie voor de fotografie en kennis.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: