Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 2 mei 2023

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Een van de vele gierzwaluwen die het afgelopen weekend door Nederland trokken. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

Mei is begonnen, en volgens een oudhollands gezegde leggen alle vogels in mei een ei. Is de voorjaarstrek dan al op zijn einde gelopen? Integendeel, veel vogels die vooral in april doortrekken zien we nog in kleine aantallen, en een deel van de soorten moet nu nog beginnen. Toptijd dus!

Wat vliegt er?

  • Voor steltlopers is mei de piekmaand, en de eerste week van mei trekken de grootste aantallen ruiters van het voorjaar door. bosruiter, zwarte Ruiter, groenpootruiter en zelfs de in Nederlandse weides al lang aanwezige tureluur trekt nu volop door.
  • Gierzwaluwen zijn sinds afgelopen weekend weer overal terug. De aantallen nemen nu gestaag toe, en dit is ook te zien op de telposten. Zo had Breskens ZL al weer bijna 2500 langstrekkende gierzwaluwen op koningsdag.
De zwarte ruiter op z’n mooist: in zomerkleed. Fotograaf: Hendrik van Kampen

Opmerkelijke waarnemingen

  • Voor reuzenstern is het tot nu toe het beste jaar ooit. Breskens ZL heeft al 24 individuen dit jaar, en het totaal in Nederland staat zelfs al op 89 dit voorjaar. Natuurlijk geen straf, want elke trekteller wordt meteen blij bij het zien van deze schaarse soort!
  • Witgat is inmiddels aan het einde van de voorjaarstrek beland, en alleen wat late vogels zullen nu nog door Nederland komen. De aantallen waren dit jaar hoger dan gemiddeld, en dit levert dan ook enkele topdagen op. Zo had Breskens ZL op 9 april 78 vogels, en op 21 april zelfs 114!
Een reuzenstern op trek langs telpost De Pijp bij Elst. Fotograaf: Rens Keijsers

Wat komt er aan?

  • Van enkele soorten steltlopers zijn er twee pieken te zien in de voorjaarstrek. Zo trekt de bontbekplevier in maart al in kleine aantallen door, maar beginnen de aantallen in mei pas echt op te lopen. Dit komt doordat de vroege vogels vaak broeden in Noordwest-Europa, terwijl de vogels die in mei doorkomen op de Siberische toendra hun jongen groot brengen. Ook kemphaan en tureluur laten deze dubbele piek zien.  
  • Begin mei is traditiegetrouw de week met de eerste waarnemingen van wespendief. Dit is een van de soorten met een late aankomst, en begint eigenlijk pas in de tweede week echt terug te keren
  • Van enkele soorten zangvogels komen begin mei de eerste vogels aan, zoals bosrietzanger en spotvogel. Beide soorten overwinteren in Oost-Afrika en trekken via het Turkije naar Nederland. Dit in tegenstelling tot veel andere zangvogels, die in West-Afrika overwinteren en via Spanje hierheen vliegen.
De wespendief is een typische mei-soort. Fotograaf: Marcel van der Tol

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: