Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogels vergelijken: roodstaarten

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Gekraagde Roodstaart mannetje tussen appelbloesem
Gekraagde Roodstaart, een lust voor het oog. Fotograaf: Gejo Wassink

Vogels kijken is leuk, maar vogelsoorten zelf echt herkennen is nog veel leuker. Als je deze rubriek volgt leer je vooral de soorten kennen die veel op elkaar lijken. Je hebt vogels en vogels. Sommige soorten blinken uit door hun zang zoals de nachtegaal of tuinfluiter, andere moeten het meer hebben van hun uiterlijk, zoals de putter en ijsvogel. De happy few hebben beide, dus zowel een mooi uiterlijk als een mooie zang. Een van die soorten is de gekraagde roodstaart.

Gekraagde roodstaart

De gekraagde roodstaart behoort volgens velen tot de mooiste vogelsoorten die we in ons land kunnen zien. Opvallende kleuren, met veel oranje in combinatie met intens zwart, grijs en een subtiel wit lijntje boven het oog. Een lust voor het oog. Het is een soort waar het goed mee gaat: de afgelopen tien jaar nemen de aantallen gestaag toe en tegenwoordig is het gewoon een algemene broedvogel. Vanaf half april keren ze terug uit Afrika. Je ziet en hoort ze dan vooral in oude gemengde bossen en loofbossen, maar ook in parken en grote tuinen. De zang, hoe eenvoudig ook, stemt tot vrolijkheid en geeft je een echt voorjaarsgevoel.

Gekraagde roodstaart man. Fotograaf: Harvey van Diek

Zwarte roodstaart

De zwarte roodstaart is iets minder kleurrijk getekend, maar toch zeker ook een parel voor het oog! De zwarte roodstaart is ook een zomervogel, maar trekt lang niet zo zuidelijk als de gekraagde roodstaart. Een klein deel overwintert zelfs in ons land. Deze korte afstandstrekker is vaak eind maart al weer terug van zijn overwinteringsplek en houdt van stedelijke omgeving zoals industrieterreinen, steenfabrieken en andere oude gebouwen. Van oorsprong komen zwarte roodstaarten voor in een rotsachtige omgeving in de bergen. De stenen zijn dus een alternatief voor de rotsen.

Zwarte roodstaart man, ook een beauty. Fotograaf: Harvey van Diek

Verschillen

Beide roodstaarten hebben een oranjerode staart. Het verschil tussen de mannetjes is vrij groot. De gekraagde roodstaart heeft een kleurrijker en uitgesprokener verenkleed dan de overwegend grijszwarte zwarte roodstaart. Opvallend is dat de zwarte keel abrupt over gaat in het oranje dat doorloopt tot onder de buik. De zwarte keelvlek van de man zwarte roodstaart gaat veel geleidelijker over in grijs. De zwarte roodstaart man heeft meestal een witte vleugelvlek, de gekraagde roodstaart een blauwgrijze rug.

De vrouwtjes van beide soorten zijn veel lastiger uit elkaar te houden. Het vrouwtje van de zwarte roodstaart is overwegend egaal grijs, de gekraagde roodstaart is wat lichter en meer grijsbruin. Bij matig of slecht licht zijn de verschillen overigens niet zo duidelijk te zien.  

De biotoopvoorkeur kan je ook helpen bij de determinatie. De zwarte roodstaart is vooral gebonden aan een stedelijke omgeving met vaak wat hoge oude gebouwen, de gekraagde roodstaart is echt gebonden aan bossen, parken en grote tuinen.

Illustraties uit het boek Vogels vergelijken. Illustraties: Elwin van der Kolk Fotograaf: Elwin van der Kolk

Verschillen in geluid

Ook de geluiden van beide roodstaarten zijn anders, die komen aan bod komen in de rubriek vogelzang.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: