Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Moerassterns: Parels van het moeras

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Fotograaf: Vincent Vuik

In ons land komen drie verschillende soorten – zogenaamde – moerassterns voor. De zwarte stern is daarvan de bekendste en de meest algemene. De witwangstern en witvleugelstern zijn een stuk zeldzamer, maar zeker niet minder fraai.

Zwarte stern

Met rond de 1500 broedparen in ons land is de zwarte stern de algemeenste van de moerassterns. Kenmerkend voor de zwarte stern is de roetzwarte kop met zwart dat doorloopt tot op de onderbuik en de leigrijze rug en leigrijze staart. Ook kenmerkend zijn de donkergrijze ondervleugels. Die roetzwarte kop hebben ze overigens alleen aan het begin van het broedseizoen. Zijn er jongen dan gaat de zwarte stern in de rui en verschijnen er witte vlekjes op de kop. De snavel is zwart.

Volwassen zwarte stern in juni (met inmiddels een wit vlekje aan de snavelbasis). Foto: Olaf Klaassen. Fotograaf: Olaf Klaassen

Witwangstern

De witwangstern is met landelijk zo’n 70 broedparen een heel stuk schaarser dan de zwarte stern (Broedvogels in Nederland in 2021, Sovon 2022). Ze broeden voornamelijk in de noordelijke provincies. De witwangstern lijkt bij een snelle blik wel wat op een visdief, maar dan met een relatief korte staart en een donkergrijze buik (als een olievlek). Onder de zwarte kopkap zit een witte wang. De snavel is donkerrood.

Vliegende Witwangstern
Een fraaie witwangstern, leigrijs met kenmerkende zwarte kopkap en witte wangen. Fotograaf: Daan Schoonhoven. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Witvleugelstern

De zeldzaamste van de drie (slechts enkele broedparen per jaar in ons land) is wellicht ook de meest exotische. Net als de zwarte stern heeft de witvleugelstern een pikzwarte kop waarbij het zwart doorloopt tot op de onderbuik. In tegenstelling tot de leigrijze vleugels van de zwarte stern, zijn de bovenvleugels van de witvleugelstern overwegend wit en de ondervleugels opvallend zwart-wit. In vlucht vallen die witte vleugels en witte staart goed op. Als de vogel zit vormen de vleugels een witte vleugelboeg. De staart van de witvleugelstern is wit, die van de zwarte stern is grijs. De snavel is zwart, de pootjes zijn helderrood.

Een lust voor het oog deze witvleugelstern. De witte staart en witte vleugelboeg vallen op. Foto: Harvey van Diek.

Juveniele kleden

Zijn de adulte zomerkleed moerassterns al lastig uit elkaar te houden, de juveniele kleden zijn helemaal een crime. Alleen geoefende vogelaars pikken de kenmerken er uit. Het beste kernmerk om een juveniele zwarte stern van de andere twee moerassterns te onderscheiden is de donkere vlek op de zijborst. Bij zowel de witwangstern als de witvleugelstern ontbreekt dat zwarte vlekje in de zijhals.

Wil je meer weten over deze vogelsoorten? Klik dan hier.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: