Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Vogeltrekjournaal 28 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogeltrekjournaal 28 mei 2024: De bontbekplevier is in Nederland een veel voorkomende doortrekker.
De bontbekplevier is in Nederland een veel voorkomende doortrekker. Fotograaf: Will Doorn-Meijne

Van harte welkom bij het ‘Vogeltrekjournaal’! In deze rubriek gaan we in op de meest opmerkelijke vogeltrek waarnemingen van de afgelopen tijd maar kijken we ook vooruit: welke vogels kunnen we de komende tijd op vogeltrek verwachten?

De maand juni nadert en dat betekend dat ook de eindfase van de voorjaarstrek nadert. Bijna alle vogels zijn op bestemming aangekomen en sommige soorten beginnen zelfs al bijna aan hun tweede leg! Een aantal soorten zijn echter nog druk bezig met trekken en die laatkomers worden in dit journaal behandeld.

Wat vliegt er?

  • Wespendieven trekken nog steeds door, al zijn ze nu bezig aan het staartje van hun trekperiode. Vooral in het oosten van het land zijn er nog regelmatig overtrekkende wespendieven te zien.
  • Wielewalen zijn tijdens hun trek behoorlijk stiekem en in deze periode zijn het vooral vrouwtjes die nog bij hun broedgebieden moeten aankomen. Ze zijn nu dus het best op te merken door hun kenmerkende krijsende roep.
  • Bontbekplevieren en andere steltlopers die in het hoge noorden broeden trekken vaak erg laat door ons land. Ze zijn nu in gebieden als het Lauwersmeergebied FR in hoge aantallen te bewonderen. Tussen deze steltlopers zitten regelmatig ook zeldzamere soorten zoals de breedbekstrandloper
  • Kwartels zijn echte nachttrekkers, en in deze periode worden deze onzichtbare vogels regelmatig bij ringstations gevangen met regelmatig meerdere vangsten op een nacht zoals hier bij het ringstation van Meijendel ZH.
Wielewalen horen toch zeker wel in het rijtje met meest aansprekende zomergasten, en dit is dé tijd om ze te vinden! Fotograaf: Horneman

Opmerkelijke waarnemingen

  • Grielen zijn behoorlijk zeldzaam, maar door hun onzichtbare en nachtelijke levensstijl ook vooral erg lastig te vinden. Dat er misschien wel meer grielen door ons land zwerven dan we denken is een beeld dat toch wel aannemelijk is als je bedenkt dat deze waarneming over de nachttelpost bij Grevenbicht LI daar al de tweede van dit jaar is!
  • Bijeneters en roodmussen worden jaarlijks in schaarse aantallen in Nederland gezien. Beide soorten komen vooral in de tweede helft van mei binnengestroomd. Van bijeneters waren er afgelopen week nog steeds aardig wat waarnemingen en roodmussen komen flink op gang met op 26 mei drie verschillende individuen op Schiermonnikoog FR.
  • Een hybride steppekiekendief x bruine kiekendief is waargenomen in de polders bij Warfum GR. Deze zeldzame verschijning betreft waarschijnlijk een van de jongen die vorig jaar uit het nest kwamen van een gemengd paartje kiekendieven. Deze heeft de winter dus overleefd om nu weer in Groningen te verschijnen. Kruisingen tussen twee soorten kunnen zich vaak niet voortplanten, dus de kans is aanwezig dat deze vogel deze zomer geen jongen groot zal brengen.
Witgatten komen meestal als eerste weer terug uit Scandinavië. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Wat komt eraan?

  • Nu de voorjaarstrek alweer zo goed als ten einde is, blijft deze categorie bijna leeg! Naast de hierboven genoemde soorten komt er eigenlijk weinig meer aan dat de tocht naar het noorden nog moet afleggen. En alhoewel het gek is om het in mei al over het najaar te hebben, breekt deze periode voor sommige vogels al bijna aan. Een soort als witgat begint vroeg in juni al met hun trek naar het zuiden. Deze steltloper kan komende week dus zomaar alweer opduiken in een plasdrasgebied in het noorden van het land.
    Voorlopig is dit even het laatste Vogektrekjournaal. Eind juli zijn we weer terug om een begin te maken met de journaals over de najaarstrek.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: