Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 7 juni 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar 7 juni 2024: De Canadese Kraanvogel, een mega soort voor Nederland. Hopen dat de vogel van Voorne nog teruggevonden wordt!
De Canadese Kraanvogel, een mega soort voor Nederland. Hopen dat de vogel van Voorne nog teruggevonden wordt! Fotograaf: Frank Kremer

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Begin juni is wel vaker goed voor enkele mega goede soorten, en deze week was daarin niet anders.

Zeldzaamheden

  • De eerste klapper van de week was een nieuwe soort voor Nederland: Een Grote Tafeleend in de inmiddels alom bekende Driemanspolder bij  Zoetermeer ZH. Deze soort komt uit Amerika en trok natuurlijk veel bekijks. Na een dag vertrok de vogel om weer op te duiken op de vogelplas Starrevaart bij Leidschendam. De vogel lijkt het hier naar zijn zin te hebben en zit er nog steeds.
  • Alsof deze klapper nog niet genoeg was is gisteren een Canadese kraanvogel gefotografeerd bij Voorne, ZH. Dit is pas de tweede keer dat deze soort in Nederland opduikt. De vogel vloog over en is helaas nergens meer gezien. Misschien dat hij nog ergens rondhangt. De vogel terugvinden zou erg veel mensen blij maken.
  • De steltlopers waren duidelijk nog niet op met maar liefst drie nieuwe Amerikaanse Goudplevieren. De eerste is gevonden op Texel NH, Daarna nabij Wierden OV en als laatste door de afgelopen schrijver van de vogelradar nabij Noordpolderzijl GR.
  • Ook een leuke steltloper was de Kleine Geelpootruiter gevonden op Texel NH, waarna de vogel zich verplaatste naar Terschelling FR. Een inmiddels jaarlijkse soort, maar nog steeds erg schaars.
  • Een toch wel onverwachtse soort in deze maand was de Kleine Topper bij Workum FR, een soort die meestal in de wintermaanden wordt gevonden. Ook deze soort lijkt hard toe te nemen met elk jaar steeds meer waarnemingen.
Vogelradar 7 juni 2024: De Kleine Geelpootruiter kan verward worden met een bosruiter, maar heeft onder meer veel gelere poten.
De Kleine Geelpootruiter kan verward worden met een bosruiter, maar heeft onder meer veel gelere poten. Fotograaf: Henk Dikkers

Leuke krenten

Vogelradar 7 juni 2024: Struikrietzangers zijn lastig te herkennen en worden meestal opgemerkt door hun kenmerkende zang.
Struikrietzangers zijn lastig te herkennen en worden meestal opgemerkt door hun kenmerkende zang. Fotograaf: Lennart Verheuvel

Unieke kansen

  • In Noord-Brabant is met enig geduld een Ralreiger leuk te zien en soms te fotograferen. Het is pas de eerste van het jaar, maar er zullen er vast nog enkele volgen.
  • Een tamme Poelruiter werd gevonden in het Hunzedal DR. We hadden dit jaar al de handtamme vogel van Wageningen, maar ook deze vogel is leuk op de plaat te zetten!

Vooruitblik

Juni is voor veel vogelaars de maand om even pauze te nemen. Vanaf half juli beginnen de steltlopers weer terug te keren. Maar toch is er nu nog genoeg mogelijk, zo bewijst de grote lijst zeldzaamheden van deze week wel. Denk bijvoorbeeld aan een volgende Ralreiger, Grijze Wouw of Slangenarend. Of een klapper zoals een Vorkstaartplevier. Mogelijkheden genoeg en met eindelijk wat droger weer ook genoeg tijd om te zoeken. Veel plezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: