Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Exotisch Battenoord

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Flamingo's bij Battenoord.
Flamingo's bij Battenoord. Fotograaf: Rixte

Flamingo’s in Nederland? Jazeker, en wel op diverse plekken in Nederland. Een van de beste plekken om deze exotische vogels te zien is Battenoord. Rondom de haven van Battenoord foerageren een groot deel van het jaar flamingo’s. Ze vormen een kleurrijke verschijning in het Grevelingenmeer.

Haven

Kijk direct bij het oversteken van de dijk naar links om te zien of de flamingo’s er staan. Het is een bijzonder gezicht hoe hier vaak zo’n zestig exemplaren de omgeving wat meer kleur geven. De groep bestaat uit zowel Chileense als Europese flamingo’s. Vaak worden ze omringd door allerlei andere vogels, zowel groepen eenden als rotganzen en allerlei steltlopers. Deze kun je prima observeren vanaf de kijktoren in de haven. De groep bevindt zich niet altijd exact op dezelfde plek. Soms staan ze een kilometer westelijk van de haven; je kunt daar vanuit de haven naartoe wandelen. Ook staat de groep weleens oostelijk van de haven, tegen de Grevelingendam aan.

Fouragerende flamingo's bij Battenoord.
Fouragerende flamingo’s bij Battenoord. Fotograaf: Rixte

Combineren

Het loont om de fiets mee te nemen naar Battenoord. Je kunt namelijk prachtig langs het Grevelingenmeer fietsen en zo op veel plekken komen die met de auto onbereikbaar zijn. Ondertussen kun je de omgeving goed in de gaten houden op allerhande vogels.

Bruine kiekendief bij de Slikken van Flakkee.
Bruine kiekendief bij de Slikken van Flakkee. Fotograaf: Jan Baks

Battenoord is maar klein. Combineer dit gebied daarom bijvoorbeeld met de Slikken van Flakkee en de Grevelingendam. Je wordt verwelkomd door een ongekend rijk vogelleven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: