Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra moet zijn bedacht. Het voorjaar loopt op zijn eind en het wordt wat rustiger met de echte zeldzaamheden. Toch zijn er ook deze week nog wel de nodige leuke soorten gevonden.
Zeldzaamheden
- Vorige week werden er al maar liefst drie Amerikaanse goudplevieren gevonden en daar kwam er deze week nog één bij. Deze vogel werd gevonden op Ameland FR in de polder nabij Hollum. Dit is alweer het zevende geval van deze soort dit jaar. Daarmee is dit het beste jaar ooit voor de soort want het vorige record stond op zes gevallen in 2013.
- Dougalls sterns hebben door vogelgriep een behoorlijk tik gehad. Hierdoor bleven waarnemingen in Nederland waarschijnlijk een tijdje uit. Voor het eerst sinds 2022 werd er echter toch weer een vogel gevonden. Deze bevindt zich in de sternenkolonie in de Putten nabij Petten NH. Dit is altijd een van de beste plekken voor deze soort; tussen 2018 en 2022 werden jaarlijks wel een of meerdere exemplaren gevonden tussen de broedende grote sterns en visdieven.
- Een andere leuke soort die deze week gevonden werd was een grauwe fitis in Zwijndrecht ZH. De vogel werd ondanks een zoekpoging na de ontdekking niet meer teruggevonden.
- Nog een zangvogel uit het oosten die werd ontdekt was een struikrietzanger bij de Bantpolder FR. Vaak laat deze soort zich niet heel makkelijk zien maar deze werkt goed mee. Bijna alle struikrietzangers worden in het voorjaar ontdekt door hun typische zang. De zang heeft wat weg van een bosrietzanger maar ze zingen wat trager en met daarin hele kenmerkende fluittonen. Mocht je er zelf één willen vinden dan wordt hier in meer detail uitgelegd hoe je de soort kan herkennen.
Leuke krenten
- In de Sophiapolder ZL zaten deze week twee leuke soorten. Namelijk een gestreepte strandloper en een witwangstern.
- Zeeland was goed voor nog een leuke stern, namelijk een lachstern over de Grevelingen ZL. De vogel werd langsvliegend richting noord waargenomen vanaf een boot en is daarna niet meer gezien.
- Een duo zwarte ibissen werden deze week gevonden op Ameland FR. De vogels zijn prachtig in zomerkleed.
- In de buurt van het dorpje Buinen DR werd deze week nog een leuke stern gevonden, namelijk twee witvleugelsterns. Deze zeldzame moerasstern broedt soms in kleine aantallen in Nederland maar de meeste waarnemingen betreffen langstrekkende vogels.
Unieke kansen
- De meeste terekruiters worden gevonden in de Delta of nabij de waddenkust. Een geval in het binnenland is echt al een heel stuk zeldzamer. Deze week werd er één gevonden in de buurt van Blokzijl OV. Dit betreft het vijfde geval voor de provincie maar voor veel fanatieke provincievogelaars zal het geen nieuwe soort zijn. Vorig voorjaar zat er namelijk ook een goed twitchbare vogel in Kampen OV.
Vooruitblik
- Het weer ziet er nog altijd niet heel aantrekkelijk uit om veel naar buiten te gaan. Toch is juni vaak wel goed voor echte megasoorten. Zo werd de grijskopkievit van 2019 in juni gevonden en tot nu toe waren alle gevallen van groene fitis in deze maand. Als dat geen soorten zijn om voor naar buiten te gaan weet ik het ook niet meer. In Groot-Brittannië zit momenteel een brilstern tussen de broedende grote sterns en Dougalls sterns. Deze soort is in ons land sinds 1989 niet meer gezien. Daar zou wel verandering in mogen komen. Dus trotseer de regen en ga er op uit!