Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 21 juni 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Wekelijkse vogelradar 21 juni 2024
Juni is een goede maand voor vale gieren in ons land. Fotograaf: Arie Ouwerkerk

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. We zitten inmiddels al over de helft van de maand juni, maar de leuke soorten blijven nog altijd binnenstromen.

Zeldzaamheden

 • Twitchers die de dougalls stern wilden zien die vrijdag aanwezig was in de Putten NH, vonden zaterdag een nieuwe vogel. Deze droeg een ring in tegenstelling tot de vogel van de dag daarvoor. Zo blijkt maar weer dat er altijd meer zit dan je denkt en dat een hoge concentratie vogelaars op een goede vogelplek kan leiden tot de ontdekking van meerdere zeldzaamheden. Helaas had deze dougalls stern het ook na een dag of twee alweer gezien.
 • Een nieuwe klein waterhoen werd vorige week gemeld bij Woensdrecht NB. De vogel blijkt erg vocaal en is een vrouwtje met dus een ander soort roep dan het mannetje. Dit roeptype horen we in Nederland minder vaak. Ook het klein waterhoen van de Twijzelermieden FR is daar nog altijd te horen. Waarnemingen van het iets minder zeldzame neefje het kleinst waterhoen waren deze week bij Blokzijl OV en Montfort LI.
 • De Amerikaanse goudplevier die in de radar van twee weken terug al werd genoemd, was ook deze hele week weer te zien op Texel NH. Een nieuwe vogel verscheen in de Bantpolder FR. Deze had een opvallend kleed wat we niet vaak zien in Nederland, waarschijnlijk een tweede kalenderjaar met al zijn eerste zomerveren.
 • In de buurt van Goes ZL werd een vale gier al liggend op een akker gemeld. De dag daarop vonden vogelaars hem terug en leek het beest uiteindelijk fit genoeg om hoog weg te vliegen. Gek genoeg bleek de vogel daar de volgende dag nog wel rond te hangen.
Wekelijkse vogelradar 21 juni 2024: Een adult mannetje kleine vliegenvanger heeft een oranje keel. De onvolwassen vogel van uit Woerden had dit niet.
Een adult mannetje kleine vliegenvanger heeft een oranje keel. De onvolwassen vogel van uit Woerden had dit niet. Fotograaf: Kees van der Klauw

Leuke krenten

 • Juni is de beste maand om ralreigers in Nederland te zien. Deze week was er voor langere tijd een vogel te zien bij de Zouweboezem UT. Ook werd de soort gezien bij de Korendijksche slikken ZH.
 • De struikrietzanger die vorige week al werd gevonden in de Bantpolder FR, was vorige week nog aanwezig. De vogel lijkt nu helaas alweer verdwenen.
 • Meerdere meldingen kwamen binnen van witvleugelsterns. De enige met bewijs was een waarneming van twee stuks bij de Workumerwaard FR.
 • Het is een buitengewoon goed voorjaar voor kleine vliegenvangers. Deze week doken er weer twee nieuwe vogels op. Beiden zaten op erg ongebruikelijke plekken, namelijk midden in een woonwijk in Woerden UT en midden in Arnhem GE. Dat brengt het totaal aantal kleine vliegenvangers van dit voorjaar op zeven vogels.
 • Ook leek er deze week beweging te zijn van kwakken. Meerdere 2kj vogels doken op in bijvoorbeeld Elst GE en bij Tull en ’t Waal UT.
 • Lachsterns zijn schaarse doortrekkers, zeker in de maand juni. Toch werden twee vogels gezien op het Trintelzand FL wat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land
Wekelijkse vogelradar 21 juni 2024: Het horen van een kwartelkoning in NL wordt steeds lastiger, laat staan zien.
Het horen van een kwartelkoning in NL wordt steeds lastiger, laat staan zien. Fotograaf: Vincent Vuik

Unieke kansen

 • Afgelopen weken verschenen her en der in het land opvallend veel kwartelkoningen, voornamelijk in het voormalig bolwerk van de soort in Groningen. Zeker als je het vergelijkt met voorgaande jaren lijken het er nu aanzienlijk meer. Maar het gaat al jaren slecht met de kwartelkoning en het zou ons niks verbazen als die trend zich blijft voortzetten. Dit jaar lijkt dus een uitgewezen (misschien wel laatste, hopelijk niet) kans om nog even te genieten van het “crex crex!” dat ze roepen.

Vooruitblik

 • Na weken van herfstachtig weer, verwachten we volgende week een omslag. We kunnen veel zon verwachten en een temperatuur van boven de 20 graden. Ideaal weer om lekker naar buiten te gaan dus. En welke soorten kunnen we dan verwachten? Denk bijvoorbeeld aan nog meer slangenarenden, ralreigers, bijeneters en misschien wel een scharrelaar of een groene bijeneter! Tot volgende week.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: