Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar 31 mei 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelradar: Het klein waterhoen lijkt sterk op het kleinst waterhoen, maar is o.a. te herkennen door de rode snavelbasis.
Het klein waterhoen lijkt sterk op het kleinst waterhoen, maar is o.a. te herkennen door de rode snavelbasis. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Eind mei is bij uitstek een mooie periode voor nachtrondjes, steltlopers en zeldzamer rovers. Dat werd deze week zonder meer bewezen!

Zeldzaamheden

  • Afgelopen vrijdagochtend werd er in de Twijzelermieden FR een zingend mannetje klein waterhoen ontdekt. De vogel is in ieder geval tot en met woensdag gehoord. Het is een typische soort waar je in deze tijd van het jaar in de nachtelijke uurtjes voor naar buiten gaat. Zoals gezegd is dit de toptijd voor nachtrondjes. Zo is de iets minder zeldzame kleinst waterhoen deze week op meerdere plekken waargenomen. Een vogel in het Binnenveld bij Wageningen GE (vrouw) en een vogel bij de Nieuwkoopse plassen ZH (man) laten zich al langere tijd horen.
  • De krekelzanger is ook absoluut een soort waarvoor menig vogelaar er ’s nachts op uittrekt. Deze week was er op twee locaties een vogel te horen. Bij Hoogeveen DR (tot en met zondag) en bij het Lauwersmeer FR (in ieder geval tot en met woensdag). Bij het zoeken naar deze zeer zeldzame soorten is het ook opletten geblazen op algemenere soorten, zoals de kwartelkoning, woudaap en kwak.
  • Een dwergarend is inmiddels bijna vaste prik in de Wekelijkse Vogelradar. Vermoedelijk was dezelfde donkere fase dwergarend die vorige week in Zeeland werd gezien, deze week op meerdere plekken langs de kust te zien. Zo hing de vogel dinsdag opeens boven de Maasvlakte ZH, waarna de vogel nog kon worden opgepikt bij Den Haag ZH. Donderdag kwam de melding van een lichte fase dwergarend bij Zoetermeer ZH, waarna deze vogel vermoedelijk door een enkeling is opgepikt. Goed de lucht in de gaten houden dit weekend!
  • Een heel blik aan zeldzame steltlopers werd deze week opgetrokken. Om te beginnen een mooi adult zomerkleed Amerikaanse goudplevier bij Blijabuitendijkspolder FR. Een gelukkige waarnemer in Grevenbicht LI had voor de tweede keer dit jaar een griel op de nachtrecorder. Texelaars mochten zich donderdag gelukkig prijzen met een griel die een tijdje zichtbaar was op de noordpunt van het eiland. Verder zijn er afgelopen weekend maar liefst twee blonde ruiters ontdekt, één bij Greveling ZL en één bij Harderbroek FL. Een terekruiter liep op afstand in het Lauwersmeergebied GR, met op dezelfde plek een adult zomerkleed grauwe franjepoot. Om het lijstje compleet te maken mogen de breekbekstrandloper bij Vatrop NH en de gestreepte strandloper bij het Verdronken Land van Saeftinghe ZL niet ontbreken.
Wekelijkse Vogelradar 31 mei 2024: Bijeneters met bij.
Bijeneters met bij. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • Wel flinke stelten maar geen steltloper: bij Putten GE liep deze week een aantal flamingo’s, die soms ook van een leuke afstand waren te zien.
  • Een zingende struikrietzanger op Schiermonnikoog FR is tot dusver één van de weinige dit voorjaar.
  • Vooral langs de Nederlandse kust waren er op diverse plekken bijeneters te zien. Deze waren soms ook mooi te fotograferen.
  • In Zuid-Nederland is de trefkans op een orpheusspotvogel verreweg het grootst. Een vogel bij Tilburg NB laat zich al een tijd mooi zien en horen.
  • Op twee plekken werd een Amerikaanse wintertaling waargenomen. In het Hunzeldal DR en bij Oosterwolde GE waarbij vooral de laatste vogel zich toch wel erg fraai liet zien. Beide vogels lijken inmiddels vertrokken.
  • Op zaterdag werd een vale gier ontdekt in een hoogspanningsmast nabij Leende NB. De volgende dag is de vogel overvliegend in Limburg waargenomen.
  • Een kleine vliegenvanger was één dag aanwezig op Texel NH.
Wekelijkse Vogelradar 31 mei 2024: Witwangsterns gebruiken waterplanten of pitruspollen als nestlocatie.
Witwangsterns gebruiken waterplanten of pitruspollen als nestlocatie. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale zeldzaamheden

  • Wie witwangsterns wil zien in Nederland moet naar het Zuidlaardermeergebied in Groningen. In 2012 heeft zich hier een kolonie gevestigd en sindsdien zijn ze jaarlijks teruggekeerd. Ook dit jaar zijn er weer bijna 40 broedparen aanwezig! Sowieso een mooi gebied met onder andere zeearenden, geoorde futen, steltkluten, roerdompen en porseleinhoentjes. Ook in Groningen maar wat minder makkelijk te bereiken: op Rottumerplaat GR is het zeldzamere ‘neefje’ van de witwangstern, de witvleugelstern waargenomen tussen de sterns.

Unieke kansen

  • Vorig jaar was er een broedgeval van een bruine kiekendief met een steppekiekendief in Groningen. Vermoedelijk één van de jongen van dit uitzonderlijke broedpaar is deze week waargenomen bij Warffum GR. Donderdag hing de vogel nog rond op de kwelders met enkele grauwe kiekendieven.
  • Een IJseend vol in zomerkleed op Terschelling FR is toch ook wel een buitenkansje in Nederland!
Wekelijkse Vogelradar 31 mei 2024: Wie weet zie jij dit weekend een ralreiger voorbij vliegen?
Wie weet zie jij dit weekend een ralreiger voorbij vliegen?

Vooruitblik

Komend weekend wordt droog, wat na een behoorlijk natte mei een hele verademing is. De wind komt uit noordelijke richting, niet per se de spannendste windrichting voor aanvoer uit het zuiden/oosten, maar het is en blijft eind mei/begin juni. Kortom, alles kan! Een Audouin’s meeuw op Helgoland DE heeft deze soort weer helemaal in de focus gebracht. Een twitchbaar geval in Nederland zou vele vogelaars op de been brengen. Ondanks de noordelijke wind is het toch wel de tijd voor zuid(oost)elijke soorten zoals een scharrelaar, kleine klapekster of ralreiger. Check ook goed je groepen spreeuwen voor een roze spreeuw. Tot dusver (bij gebrek aan oostenwind) valt het aantal struikrietzangers nog wat tegen. Wie weet zit er dit weekend nog één in het vat. Veel vogelplezier!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: