Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij kan vogels kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Deze week is de lijst met zeldzaamheden weer dusdanig lang dat een hele hoop semi-zeldzaamheden niet eens aan bod komen!
Zeldzaamheden
- Leuk was afgelopen week de vondst van een griel in de Amsterdamse waterleidingduinen ZH. Grielen worden jaarlijks wel in ons land gezien, maar er eentje vinden blijft toch voor weinigen weggelegd.
- Krekelzangers doen het ontzettend goed dit jaar! Op tenminste zeven verschillende locaties werden zingende individuen gevonden en daar komen er nu bijna dagelijks gevallen bij!
- Dwergarend is nog zo’n soort waar opeens flink wat waarnemingen van zijn gedaan. Deze zuidelijke arendsoort lijkt steeds vaker af te dwalen naar het noorden, waar de vogelaars die er eentje over hun hoofd zien vliegen hem uiteraard met open armen ontvangen.
- Een ringsnaveleend dook afgelopen week op in de duinen van Meijendel ZH, waar een handjevol waarnemers hem sporadisch heeft gezien.
- De koningseider die al in meerdere radars is langsgekomen, lijkt een rondje te maken langs de Nederlandse kust. Afgelopen week is voor de kust van Texel NH weer een onvolwassen mannetje waargenomen. Zal dit de laatste waarneming zijn of duikt deze vogel gewoon weer op bij een volgende plaats aan de kust? Wie zal het zeggen.
- De kuifkoekoek op Texel NH was een aantal dagen kwijt, totdat hij door iemand werd teruggevonden in de duinen iets ten zuiden van de vorige plek. De vogel bleek hier een stuk toegankelijker te zijn en de mooie plaatjes stromen momenteel binnen!
- Vale gieren zijn typische soorten voor deze tijd van het jaar. Vrijwel elk jaar zwerven er wel groepjes gieren door ons land. Afgelopen week werden de eerste waarnemingen gedaan in de buurt van Den Oever NH en Molenaarsgraaf ZH.
Leuke krenten
- Bijeneters zijn afgelopen week ook nog regelmatig gezien, waaronder een indrukwekkende groep van 21 exemplaren over telpost Breskens ZL.
- Maar liefst vier zingende kleine vliegenvangers zijn ook wel een hoogtepunt van de week te noemen, met waarnemingen in de duinen, maar bijvoorbeeld ook in de binnenstad van Leeuwarden. Kleine vliegenvangers vertonen in ons land wel eens territoriaal gedrag en dan vooral in de bossen op de Veluwe GE. Wie weet duiken daar de komende weken ook nog vogels op.
- Roodmussen zijn hele late trekkers en dus een typische soort van deze tijd van het jaar. Op hun kenmerkende zang maak je vooral langs de kust veel kans, bijvoorbeeld in de duinen of op plekken als de Maasvlakte ZH.
- Een Amerikaanse wintertaling is gevonden in de Amsterdamse Waterleidingduinen ZH, nota bene op exact dezelfde plek als waar de griel zat! De vogels waren op de dag van de ontdekking samen te bewonderen.
- Een nieuwe roodkopklauwier werd gevonden bij Loenen GE waar hij al enkele dagen leuk te bekijken is.
Regionale zeldzaamheden
- De lachstern is in heel Nederland behoorlijk zeldzaam, maar in Zuid-Holland nog wel een stuk zeldzamer dan in het noorden van het land. Deze waarneming bij de Slikken van Flakkee ZH is dan ook extra leuk.
- Kleinst waterhoen misstaat eigenlijk bijna in de categorie regionale zeldzaamheden, omdat ze in het hele land echt de status zeldzaam wel verdienen. Toch zijn er wel kerngebieden voor deze soort waar ze vaker voorkomen dan andere plekken. Een waarneming in het westen is in deze categorie de moeite waard om uit te lichten. Naast deze vondst waren er meerdere nieuwe vogels in het noordoosten van het land.
- De kwartelkoning is een soort waar het in Nederland enorm slecht mee gaat. Het is dus extra leuk dat er dit jaar weer redelijk wat worden gevonden. Hopelijk gaat dit de komende jaren een trend worden en stopt de achteruitgang van deze prachtige soort.
Vooruitblik
Ook komende week lijkt de wind geregeld een zuidelijke component te hebben, wat er zomaar voor kan zorgen dat er nog meer waarnemingen volgen van soorten als vale gier en bijeneter! Eind mei is altijd enorm goed voor zeldzame soorten, dus ook de volgende radar zal ongetwijfeld vol staan met nieuw gevonden zeldzaamheden. Zo zit er vast nog een zeldzame steltloper in het vat, zoals een uit Amerika verdwaalde grijze strandloper of bonapartes strandloper. Het belooft dus een spannende week te worden!