Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Wekelijkse Vogelradar – 28 juni 2024

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
wekelijkse vogelradar 18 juni: Een tweede kalenderjaar slangenarend in een berk.
Een tweede kalenderjaar slangenarend in een berk. Fotograaf: Thijs Glastra

Van harte welkom bij de ‘Wekelijkse Vogelradar’! In deze rubriek lees je elke vrijdag alle informatie die je nodig hebt om jouw weekend tot een geslaagd vogelweekend te maken. Hier zetten we actuele zeldzaamheden, unieke kansen en een voorspelling op het gebied van te verwachten vogels voor je op een rijtje. Zo ben je elk weekend helemaal op de hoogte waar jij vogels kan kijken en op welke vogelsoorten je extra bedacht moet zijn. Het was een warme week met een paar bijzondere verrassingen!

Zeldzaamheden

  • Het is een bijzonder jaar voor zeldzame hybrides. In een eerdere vogelradar kwam de hybride bruine kiekendief x steppekiekendief al een keer aan bod. Deze vogel vliegt nog altijd rond op de Groningse kwelders ter hoogte van Warffum GR. De verrassing van deze week was een hybride vrouw grauwe klauwier x roodkopklauwier die op Texel NH werd gevonden. Vermoedelijk de eerste keer dat deze hybride in Nederland is gezien. Er zijn überhaupt niet of nauwelijks foto’s van een vrouwkleed hybride grauwe x roodkop. Kortom, in alle opzichten een bijzondere waarneming. De vogel is alleen door enkele Texelaars waargenomen.
  • Donderdagavond ontdekte een Zeeuwse vogelaar een Dougalls stern in Waterdunen, een natuurgebied vlak bij Breskens ZL. Na het vogelgriepjaar in 2022 lijkt de soort weer wat op te krabbelen. Dit is al weer de derde vogel in Nederland in juni, na twee vogels bij De Putten NH.
  • Juni, niet de maand dat je een Siberische taling verwacht. Toch werd er een ongeringde vogel gevonden in de plasjes nabij Harlingen FR. De vogel mist wat veren op de borst en de rug en de staart is wat gesleten. Dat zou kunnen wijzen op een ontsnapte vogel. Tegelijkertijd zien we hier nooit Siberische talingen die richting eclipskleed gaan, dus wie weet komt de vogel door de CDNA.
  • De negende Amerikaanse goudplevier van dit jaar werd ontdekt bij de Peazemerlannen FR. Een uitzonderlijk goed jaar voor deze soort en daarbij liet deze vogel zich ook nog eens erg fraai bekijken!
  • Vorige week vrijdag liep een vogelaar tegen een nieuwe struikrietzanger in de Drentsche Aa nabij Rolde DR. De vogel is nog altijd aanwezig en met wat geduld is deze fraai te zien.
  • Op zaterdag zag een vogelaar twee grote roofvogels invallen op het Holtingerveld DR, waarbij het vermoeden was dat het om vale gieren ging. De volgende dag kon er nog eentje worden opgepikt door enkele vogelaars.
wekelijkse vogelradar 18 juni: De struikrietzanger lijkt sterk op een bosrietzanger, maar zingt veel trager en heeft een kortere handpenprojectie.
De struikrietzanger lijkt sterk op een bosrietzanger, maar zingt veel trager en heeft een kortere handpenprojectie. Fotograaf: Thijs Glastra

Leuke krenten

  • De tijd van de overzomerende slangenarenden is nu toch ruimschoots begonnen. Juli is de beste maand om deze soort te zien in veen- of heidegebieden met slangen. Ze worden momenteel op veel locaties gezien en daar zullen er komende weken alleen maar meer bijkomen.
  • Een zichtwaarneming van een overvliegende griel is best uniek, zeker als deze vlak over je heen vliegt. Het kan allemaal in het Verdronken Land van Saeftinghe ZL.
  • De Brabantse Biesbosch NB had een goed weekje qua leuke krenten. Maandag liep er een zwarte ibis in het gebied. Dinsdag werden er een gestreepte strandloper en twee witwangsterns gevonden. Alleen de gestreepte strandloper lijkt nog aanwezig.
  • Wederom een nieuwe kleine vliegenvanger deze week, ditmaal in de bosjes bij het plasje van Vatrop NH. De vogel is alleen door de ontdekker gehoord.
  • Er huist al een lange tijd een bonte kraai op Schiermonnikoog FR. Ook in de zomer kan je deze bijna verdwenen wintergast leuk zien.
  • Afgelopen weekend vloog er een witvleugelstern in de Workumerwaard FR. Dinsdag werd een/de vogel gezien bij Eastermar FR. Zeker in zomerkleed zijn het toch bijzonder fraaie sterntjes. Goed de zwarte sterns blijven checken!
wekelijkse vogelradar 18 juni: De kleine jager, een soort die je in Nederland vrijwel alleen maar ziet op zee.
De kleine jager, een soort die je in Nederland vrijwel alleen maar ziet op zee. Fotograaf: Thijs Glastra

Regionale zeldzaamheden

  • In de vorige radar werd het al benoemd, het is een relatief goed voorjaar voor de kwartelkoning. Des te leuker om extra alert te zijn op deze soort in je eigen regio. Mocht je er één ontdekken dan heb je niet alleen een leuke waarneming voor jezelf, je kan de soort er ook mee helpen. Meldt de aanwezigheid bij de landeigenaar om te voorkomen dat deze zeer kwetsbare soort wordt uitgemaaid! Windstille nachten zijn bij uitstek geschikt om op pad te gaan, want kwartelkoningen roepen vooral in de nacht.
  • De kleine jager is een soort die je vrijwel alleen maar op zee kan treffen in Nederland en met name in het najaar. Als je in juni in het binnenland vier kleine jagers over je tuin ziet vliegen, kan ik me voorstellen dat je raar staat te kijken. Het overkwam een vogelaar uit Geldermalsen GE. Dan ben je blij dat je foto’s hebt van zo’n bizarre waarneming!

Vooruitblik

  • Na een warme week is de wind gedraaid en komt deze uit het westen. Dat zorgt dit weekend voor een daling van de temperatuur en komende week kan het weer buiig worden. Dit weekend dus nog even lekker profiteren van de nasleep van deze mooie week. En dan mag je best groots dromen. Juni is vaak de maand van de extremen, alles of niets. Check bijvoorbeeld goed je kieviten, in 2019 zat er eind juni de eerste en tot nu toe enigste grijskopkievit in Friesland!
  • Nog een paar dagen juni, maar na het weekend staat juli al weer voor de deur, dé maand voor de Aziatische goudplevier. Wel eens leuk voor de afwisseling na alle Amerikanen.

Veel vogelplezier dit weekend!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: