Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over de Vogelskijken / Birdpix fotocommunity, onderverdeeld in de volgende categorieën:
Over Vogelskijken / Birdpix
Vogelskijken brengt vogelfotografen met elkaar in contact en stimuleert, zowel voor de gevorderde als de beginnende gebruiker, de uitwisseling van kennis en vaardigheden op het gebied van vogelfotografie. Gebruikers van de Vogelskijken / Birdpix foto community kunnen daarom de foto’s van andere gebruikers becommentariëren en waarderen.
Daarnaast streeft Vogelskijken / Birdpix ernaar om vogelfoto’s van redelijke tot zeer goede kwaliteit aan een breed publiek tonen. Door de schoonheid van de vogelwereld te tonen worden mensen overtuigd van het belang van bescherming van deze vogels.
Birdpix werd medio 2003 gelanceerd door twee broers: Jan Willem en Daan Schoonhoven. Jan Willem bouwde de website en Daan verzorgde de inhoud.
In de afgelopen jaren is Birdpix uitgegroeid tot PiXFACTORY, het moederbedrijf van meerder merken en websites zoals o.a.Vogelskijken.nl, Natuurfotografie.nl, PiXperience, Natuurfotoworkshop.nl, Buiten-beeld.nl. Samen met een team gepassioneerde collega’s bevordert PiXFACTORY natuurfotografie en natuurbeleving door middel van communities, boekuitgaven, magazines, (online) cursussen, workshops en events.
Binnen al deze merken en bijbehorende activiteiten staat de missie van PiXFACTORY voorop: het bijdragen aan het vergroten van het draagvlak voor natuur en de ontwikkeling en bescherming hiervan.
De dagelijkse gang van zaken voor de Vogelskijken / Birdpix fotocommunity staat onder verantwoordelijkheid van een team van vrijwilligers: moderatoren en editors.
Moderatoren zijn verantwoordelijk voor de beoordeling van alle foto’s die op de Vogelskijken / Birdpix fotocommunity worden geplaatst. Zij beoordelen gezamenlijk of foto’s passen binnen de doelstelling van de site en of ze voldoen aan kwaliteitscriteria. Daarnaast maken moderatoren een selectie uit de foto’s voor de Mod’s choice.
Momenteel zijn de volgende moderatoren actief: Marcel van der Tol, Arie Ouwerkerk, Hendrik van Kampen, Leo Snellink, Rob Kuiper, Kees van der Klauw, Bert Ooms, Vincent Vuik, Thijs Glastra, Loes Belovics en Gert-Jan Cromwijk.
Editors leggen zich toe op een correcte naamgeving van de vogelsoorten die op Birdpix getoond worden. Editors hebben rechten om wijzigingen aan te brengen in de determinaties van de foto’s. De werkzaamheden worden momenteel uitgevoerd door Henk Baptist.
Accounts, registratie en inloggen
Je maakt een account aan door je te registreren via deze link
Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen via deze link
Neem contact op met de klantenservice wanneer je je gebruikersnaam wil veranderen via klantenservice@vogelskijken.nl
Wanneer je bent ingelogd verander je je profiel informatie via je je Dashboard.
Hier vind je in het submenu de optie Profiel waar je o.a. je bio en profielfoto kunt aanpassen
De fotocommunity kan gratis gebruikt worden.
Als betalende PiXpas gebruiken kun je vaker foto’s uploaden én meedoen met maandopdrachten met kans op leuke prijzen.
Door betalend gebruiker te worden steun je daarnaast het beheer en onderhoud en dus het voortbestaan van de website.
Je kunt de PiXpas aanschaffen via deze link
Foto's plaatsen
Door je allereerst te registreren.
Vervolgens kun je via Mijn foto-dashboard foto’s uploaden.
Nadat je de foto hebt geüpload dien je extra metadata en informatie over de foto toe te voegen. Wanneer alle verplichte velden zijn ingevoerd kun je de foto indienen voor moderatie.
Na goedkeuring door de moderators worden de foto’s zichtbaar voor anderen.
Via de tabs in je foto dashboard kun je de status van de geuploade foto’s terugvinden.
Belangrijk: het is alleen toegestaan om zelfgemaakte foto’s te uploaden.
Je kunt foto’s uploaden in jpeg-formaat.
Voor afmetingen gelden de volgende eisen:
- De foto moet minstens 800 pixels breed en minstens 500 pixels hoog zijn
- De foto mag maximaal 1600 pixels breed en maximaal 1080 pixels hoog zijn ( anders automatisch verkleind )
- De bestands-grootte mag maximaal 800 kb zijn ( anders automatisch kwaliteit aangepast )
Let op: wanneer je foto groter is dan de genoemde dimensies wordt deze na uploaden automatisch hierop aangepast wat kwaliteitsverlies tot gevolg kan hebben.
De maximale bestandsgrootte is 800kb
Birdpix streeft ernaar om foto’s van redelijke tot zeer goede kwaliteit aan een breed publiek te tonen. Daarvoor worden alle foto’s eerst beoordeeld door een team van moderators aan de hand van een aantal beoordelingscriteria.
Als je je foto uploadt dan worden de foto’s eerst beoordeeld door minimaal twee moderators. Als de eerste twee beoordelende moderators verschillen van mening, wordt het oordeel van andere moderators afgewacht. Zo nodig voeren de moderators onderling overleg. Daarom kan het soms even duren voordat een foto op de site verschijnt. Als de foto (nog) niet aan de plaatsingscriteria voldoet, wordt de foto verplaatst naar het verbeteralbum.
In dit album kun je hierover vragen stellen of handige tips geven aan de betreffende fotograaf, een leuke manier om te leren van de feedback van medefotografen.
Foto’s worden na ongeveer een maand verwijderd uit dit verbeteralbum.
Om een foto te kunnen uploaden moet je jezelf eerst registreren als gebruiker. Een niet-betalende gebruiker kan maximaal 1 foto per dag en 3 foto’s per week plaatsen. Betalende gebruikers (PixPas-houders) mogen meer foto’s uploaden. Zie de pagina over de PixPas voor meer details.
Nee, Birdpix is alleen bedoeld voor vogelfoto’s.
Uiteraard! Elke vorm van fotografie is welkom op dit forum. Maar je moet de foto dan wel eerst digitaal maken. Vermeld alleen wel even bij je foto dat het van oorsprong analoog materiaal betreft, dan kunnen de moderators en gebruikers daar rekening mee houden tijdens het beoordelen.
Bij het beoefenen van vogelfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van de vogel in het gedrang worden gebracht. Het behoud en het welzijn van de vogel en zijn omgeving zijn altijd belangrijker dan het maken van een mooie foto. Om die reden is een gedragscode voor Vogelskijken / Birdpix opgesteld. Bij het uploaden van een foto stemt de fotograaf ermee in dat hij deze gedragscode onderschrijft.
Beoordeling van foto's
Foto’s verschijnen na het uploaden niet meteen op de site, maar worden eerst beoordeeld door een team van moderators. Zij beoordelen of een foto past binnen de scope van Birdpix, of aan de gedragscode wordt voldaan en of de technische kwaliteit voldoende is. Zie deze pagina voor een gedetailleerde beschrijving van de beoordelingsaspecten die op Birdpix worden gehanteerd.
De moderators beoordelen of foto’s aan technische kwaliteitseisen voldoen. Daarbij gaat het onder andere om scherpte, detail, ruis, belichting, contrast, kleurweergave, bewerkingssporen en scheefstand. Daarnaast beoordelen zij of de getoonde vogels voldoende meerwaarde hebben voor de foto voor plaatsing op Vogelskijken / Birdpix en of de omgeving voldoende meerwaarde heeft in foto’s waarbij de vogels klein zijn afgebeeld.
Op deze pagina wordt met voorbeelden uitgelegd welke beoordelingscriteria worden gehanteerd.
Als een foto niet wordt goedgekeurd, komt deze in het verbeteralbum terecht, voorzien van een toelichting en een codering die terug te herleiden is naar de beoordelingscriteria uit dat topic.
Commentaren en nominaties
Elk positief geformuleerd commentaar is waardevol. Iedere fotograaf ontvangt graag reacties op zijn geplaatste foto’s. Het wordt daarom erg op prijs gesteld als gebruikers die foto’s plaatsen op hun beurt ook reageren op het werk van anderen. Op Vogelskijken / Birdpix wordt het extra gewaardeerd als je uitlegt wát je aansprekend vindt aan een foto. Ook opbouwend geformuleerde kritiek en suggesties voor verandering en/of verbetering zijn welkom. Zo helpen we elkaar om onze fotografie naar een nog hoger plan te tillen. Maar omdat niet iedereen makkelijk uitgebreide commentaren schrijft, blijft gelden dat ook korte en bondige commentaren worden gewaardeerd.
Anders dan op diverse social media is het op Vogelskijken / Birdpix gebruikelijk dat er inhoudelijke feedback komt bij foto’s en dat die soms ook kritiek of suggesties voor verbetering bevat. Daar waar de commentaarschrijver een verantwoordelijkheid heeft om zijn commentaar positief en opbouwend te verwoorden, is het aan de fotograaf om open te staan voor allerlei meningen over zijn foto. Daarnaast is het prettig als de fotograaf reageert op vragen en opmerkingen bij zijn foto.
Gebruikers kunnen hun speciale waardering voor een foto laten blijken door te klikken op de knop met het duimpje. Grote aantallen nominaties bij een foto vormen een signaal naar de fotograaf, maar ook naar de moderatoren voor het selecteren van de foto als Editor’s pick. Om een foto te kunnen nomineren moet je een geregistreerde gebruiker zijn. Elke gebruiker kan maximaal 5 nominaties per etmaal geven.
Andere vragen
Heb je een vraag waar je het antwoord niet op vind in deze FAQ?
Deze kun je stellen via klantenservice@vogelskijken.nl