Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de winterkoning

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Zingende Winterkoning
Fotograaf: Jurgen Maassen

De winterkoning is een klein vogeltje dat zingt met een volume waar veel andere vogels niet aan kunnen tippen. Hij haalt met gemak negentig decibel. Toch tettert hij niet de oren van je hoofd. Na elke zangstrofe neemt hij ruim de tijd om te horen of er nog andere winterkoningen van de partij zijn. Dat doet hij ook in de winter, tenminste, wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Zwaait Koning Winter de scepter, dan moet dit parmantige vogeltje alle zeilen bijzetten om aan voldoende voedsel te komen. Na een strenge winter kan het dan ook zomaar zijn dat een zingende winterkoning zijn zang niet beantwoord hoort door nog zo’n geluksvogel die de winter heeft weten te trotseren.

Zang

De winterkoning zingt stereotiepe strofen, steeds (vrijwel) hetzelfde liedje, gevolgd door een pauze van enkele seconden. De strofen kennen een min of meer vaste opbouw. Ze beginnen met een stuk of acht gevarieerde, niet zo krachtige elementen. Daarna volgt een kenmerkende afwisseling van felle trillers en losse, heldere tussentonen. De strofen kunnen wel vier tot zeven seconden duren en daarmee onderscheidt de winterkoning zich van vele andere zangvogels van zijn formaat. Een enkele keer kan het gebeuren dat de vogel een zangstrofe abrupt beëindigd. Gemiddeld zingen winterkoningen zo’n vier strofen per minuut.
Winterkoning, langere strofen
Winterkoning, kortere strofen

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

De contactroep van de winterkoning bestaat uit een kort tjek. Vaak wordt deze roep herhaald, met pauzes ertussen van variabele lengte.

Winterkoning, contactroep
De alarmroep van de winterkoning is een karakteristieke, wat ijzig klinkende ratel. Hoe hoger de nood, hoe korter de pauzes tussen de afzonderlijke ratels.
Winterkoning, alarmroep

Gedrag

De winterkoning kun je in bijna alle biotopen aantreffen: bossen, moerassen, ruigten, tuinen en parken. Alleen in terreinen met uitsluitend zeer lage of helemaal geen begroeiing komt hij niet voor. Je kunt hem op elk moment van de dag horen zingen, al heeft hij een voorkeur voor de ochtend, van een halfuur voor zonsopkomst tot enkele uren erna. Ook gedurende het jaar is hij steeds van de partij, met een verhoogde presentie van februari t/m juni.

De winterkoning zingt meestal vanaf een lage zangpost zoals een laaghangende tak, een struik of een hoop snoeiafval. Hij is nogal beweeglijk en door zijn schutkleur en verborgen leefwijze niet altijd even makkelijk te zien. Maar soms kan hij een langere tijd duidelijk zichtbaar vanaf een zangpost zitten te zingen, zeker wanneer hij zich niet bespied voelt.

Gelijkende soorten

  • Door de lengte van de zangstrofen en de explosiviteit van de zang is de winterkoning niet snel te verwarren met andere zangvogels.
  • De contactroep en alarmroep lijken enigszins op die van de roodborst, maar zijn minder zuiver: de roodborst tikt, de winterkoning knettert.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *