Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
Eind februari, begin maart kun je al tjiftjaffen horen zingen. De eerste zonnige dag met niet al te veel wind kan het raak zijn, een dag om er speciaal op uit te trekken om deze lentebode bij uitstek te verwelkomen. Het liedje van de tjiftjaf is eenvoudig, zo eenvoudig zelfs dat het niet de moeite waard lijkt er verder bij stil te staan, maar dat is te weinig eer voor dit onvermoeibare zangertje.
De zang van de tjiftjaf bestaat uit een regelmatige afwisseling van twee of drie korte tonen op verschillende toonhoogten. Hij wordt in strofen voorgedragen die in lengte kunnen variëren van slechts twee tot meer dan vijftien seconden. Het aantal toontjes ligt vaak rond de drie per seconde. De variatie in toonhoogte is groter dan de naam ’tjiftjaf’ doet vermoeden. Wie goed luistert zal vaker drie dan twee verschillende tonen onderscheiden. In onderstaand fragment is sprake van drie verschillende toonhoogtes en de afzonderlijke tonen worden soms herhaald, maar vaker afwisselend gezongen.
Er is aardig wat variatie mogelijk tussen de liedjes van individuele vogels. Waarschijnlijk speelt hierbij ook leeftijd en ervaring een rol. Onderstaande tjiftjaf is de ene keer zeer regelmatig met het afwisselen van tjif en tjaf en de andere keer juist helemaal niet. De pauzes tussen de strofen zijn vrij lang.
Als het seizoen wat verder gevorderd is, kun je tussen de zangstrofen soms een herhaald ritmisch rollertje horen. Mogelijk is het een agressiesignaal naar andere mannetjes. Het lijkt erop dat onderstaande tjiftjaf wat moeite heeft de rollertjes en tjifjes strikt gescheiden te houden.
De roep van de tjiftjaf is een vrij zacht, maar toch goed hoorbaar twiet, stijgend in toonhoogte. Je kunt hem veelvuldig horen, met name in de zomer.
De tjiftjaf kun je vaak redelijk hoog in een boomtop horen zingen, alsof hij er een vaste zangpost op nahoudt. Net zo vaak zul je hem al voedsel zoekend horen, want waarom zou je niet tussen wat hapjes door een liedje zingen of andersom, tussen twee zangstrofen door een hapje nemen.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY