Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de geelgors

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelzang-geelgors
Zingende Geelgors Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

De geelgors is ondanks zijn nogal gele verenkleed en typische zang geen opvallende vogel. Het is geen druktemaker, eerder een volhouder. Voor vogelliefhebbers die de huis-tuin-en-keukenvogels zo’n beetje kennen is de geelgors een interessante soort om de volgende stap te zetten. Je zult op pad moeten om hem in het vizier te krijgen. En als je je oren er een beetje op afstemt – vergelijk het met het zoeken naar een zender op een ouderwetse radio – gaat het je lukken om deze vogel al op een paar honderd meter afstand te horen.

Zang

De geelgors zingt een stereotiepe, steeds herhaalde strofe die ongeveer tweeëneenhalve seconde duurt. De strofe begint met een snelle reeks van zes tot dertien zoemende of rinkelende tonen en eindigt meestal met een of twee langgerekte tonen. Elk mannetje geelgors beschikt over een tot drie strofetypen. Die worden niet afwisselend gezongen, maar steeds een tijdje herhaald totdat overgegaan wordt op een ander type. De zang van de geelgors kent vrij veel (meer of minder subtiele) individuele en regionale variatie.

Geelgors, strofe met twee eindnoten, een hoge en een lage.
Geelgors, drie verschillende strofetypen.
Geelgors, strofe met opvallend felle begintonen

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

De contactroep van de geelgors is een kort, licht raspend bzrri. Hij klinkt nasaal en is licht dalend van toon, al is dat laatste amper te horen.

Geelgors, contactroep

Gedrag

De geelgors zingt vrijwel altijd vanaf een hoger punt in het veld: een paaltje, de top van een struik of niet al te hoge boom. In tegenstelling tot veel andere vogels, is de geelgors ook vaak midden op de dag veelvuldig te horen, zelfs bij snikheet weer. Dit maakt de vogel tot een echte doorzetter.

Interessante informatie & weetjes

Hét ezelsbruggetje voor het leren kennen en onthouden van de zang van de geelgors is het kort-kort-kort-lang-motief waarmee de vijfde symfonie van Beethoven begint. Ken je die niet, zoek hem dan op (om erachter te komen dat je hem wel bleek te kennen).

Gelijkende soorten

  • De zang van de ortolaan is wat rijker en gevarieerder dan die van de geelgors. De kans in onze streken een zingende ortolaan aan te treffen is echter zeer klein geworden.
  • De zang van de cirlgors heeft als belangrijk verschil dat de langgerekte slotnoot ontbreekt. Ook de cirlgors zul je in onze streken niet aantreffen.
  • De boompieper zingt meestal heel anders dan een geelgors, maar hij kan een zangsessie beginnen met korte strofen die doen denken aan die van de geelgors. Daar komt bij dat je beide soorten in hetzelfde type terrein kunt tegenkomen.

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *