Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De geelgors is ondanks zijn nogal gele verenkleed en typische zang geen opvallende vogel. Het is geen druktemaker, eerder een volhouder. Voor vogelliefhebbers die de huis-tuin-en-keukenvogels zo’n beetje kennen is de geelgors een interessante soort om de volgende stap te zetten. Je zult op pad moeten om hem in het vizier te krijgen. En als je je oren er een beetje op afstemt – vergelijk het met het zoeken naar een zender op een ouderwetse radio – gaat het je lukken om deze vogel al op een paar honderd meter afstand te horen.
De geelgors zingt een stereotiepe, steeds herhaalde strofe die ongeveer tweeëneenhalve seconde duurt. De strofe begint met een snelle reeks van zes tot dertien zoemende of rinkelende tonen en eindigt meestal met een of twee langgerekte tonen. Elk mannetje geelgors beschikt over een tot drie strofetypen. Die worden niet afwisselend gezongen, maar steeds een tijdje herhaald totdat overgegaan wordt op een ander type. De zang van de geelgors kent vrij veel (meer of minder subtiele) individuele en regionale variatie.
De contactroep van de geelgors is een kort, licht raspend bzrri. Hij klinkt nasaal en is licht dalend van toon, al is dat laatste amper te horen.
De geelgors zingt vrijwel altijd vanaf een hoger punt in het veld: een paaltje, de top van een struik of niet al te hoge boom. In tegenstelling tot veel andere vogels, is de geelgors ook vaak midden op de dag veelvuldig te horen, zelfs bij snikheet weer. Dit maakt de vogel tot een echte doorzetter.
Hét ezelsbruggetje voor het leren kennen en onthouden van de zang van de geelgors is het kort-kort-kort-lang-motief waarmee de vijfde symfonie van Beethoven begint. Ken je die niet, zoek hem dan op (om erachter te komen dat je hem wel bleek te kennen).
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY