Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De opvallende en korte geluiden van de steenuil klinken ’s nachts vanaf afgelegen boerderijen en schuurtjes. Het is de kleinste en ook meest algemene uil van ons land.
Zowel de zang als de contactroep is ’s nachts in principe het hele jaar te horen, maar de zang vooral in maart. Er is ook een opleving in de herfst, als jonge mannetjes een eigen territorium gaan zoeken.
De territoriumzang van het mannetje steenuil is een langgerekt, stijgend whOET?
De strofe is goed na te fluiten en duurt niet langer dan een seconde, met iets langere pauzes tussen de strofen. In beurtzang met andere mannetjes kunnen zangsessies urenlang doorgaan. Vrouwtjes zingen ook, maar iets korter, doorgaans 3-5 strofen.
De meestgehoorde roep is een scherp WIEuw!, van ongeveer een halve seconde, afnemend in toonhoogte en afnemend in volume.
Het is een algemene contactroep die steenuilen in verschillende situaties gebruiken. Bij opwinding kunnen ze die een paar keer herhalen. In alarmsituaties wordt deze roep meer tweelettergrepig.
Bij extreme opwinding gebruikt de steenuil ook een kakelend kèkèkèkèk, ook in de vlucht.
De jongen in het nest maken bij gevaar blazende geluiden die lijken op de zang van de kerkuil.
Van oudsher gold de steenuil als vogel die ongeluk met zich meebracht of de dood aankondigde. In Frankrijk hoorde men vroeger in de zang van de steenuil het woord ‘mours’, een dialectwoord voor ‘meurs’: ‘sterf!’
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang, 2018.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY