Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De snor is een vogel van uitgestrekte moerasgebieden met overjarig riet of andere waterplanten waarin hij zijn nest maakt. Ze leven van waterinsecten en zijn dus sterk aan water gebonden.
Snor en sprinkhaanzanger vormen samen een van de ‘lastige duo’s’. De zang lijkt sterk op elkaar. Beide hebben een monotone continuzang. Toch zijn er grote verschillen. De zang van de snor is magisch en indringend: een voortdurende rustgevende achtergrond tegen de kakofonie van de veel drukkere geluiden van de andere moerasvogels. De sprinkhaanzanger is meer rinkelend en bescheidener.
De zangstrofe van de snor bestaat uit een lange en zeer snelle triller die minutenlang kan duren. Uit analyse van sonogrammen blijkt dat de strofe is opgebouwd uit dubbele nootjes die met een snelheid van 50 per seconde worden voortgebracht. Dat is zo snel, dat de individuele nootjes nauwelijks te horen zijn en het geluid bijna lijkt op een langgerekte zoemtoon.
De contact-alarmroep is een scherp, nat tiek, tiek.
Anders dan de sprinkhaanzanger is de snor vaak goed zichtbaar. Hij zingt bovenaan of halverwege een rietstengel waar hij zelf goed uitzicht heeft. Al zingend draait hij voortdurend met zijn kop zonder dat het geluid stilvalt. Ook dat is een verschil met de sprinkhaanzanger.
De zang lijkt op die van de sprinkhaanzanger maar is lager (4 kH versus 6 kHz bij de sprinkhaanzanger), sneller (50 versus 25 elementen per seconde) en heeft een meer aarzelend begin. Ook zijn de strofen beduidend korter.
Daarnaast hebben ook de krekelzanger en de nachtzwaluw een monotone continuzang. De krekelzanger heeft echter een tweedelig motief en is in Nederland een dwaalgast. De nachtzwaluw heeft een duidelijke ratelzang, maar deze komt voor in een totaal ander biotoop, namelijk droge zandgronden en heidevelden.
Eventueel kan de zang ook verward worden met het striduleren van de greppelsprinkhaan Roeseliana roeselii. Deze zingt echter minder lang en minder luid.
Opname Baudewijn Odé, XC-75237
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden, tenzij anders aangegeven: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.
Reageer op dit artikel
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY