Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de nachtzwaluw

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Zo klinkt de nachtzwaluw: Vliegende Nachtzwaluw
Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

Weinig vogelgeluiden zijn zo mysterieus als die van de nachtzwaluw. Dat heeft alles te maken met de setting: je hoort de zang vrijwel uitsluitend in warme, bijna broeierige zomernachten op hoge zandgronden. Als de andere vogels een voor een verstommen, beginnen de nachtzwaluwen met hun ratelzang.

Zang

De zangstrofen duren lang, gerust 30 seconden, en bestaan uit een herhaling van één droge klank op een tempo van 25-30 per seconde. Het klinkt als een houten raderwerk of het gesnor van een ouderwetse naaimachine. Om de zes à zeven seconden wordt de ratel voor een ongeveer een seconde onderbroken door een ratel van een lagere toonhoogte. De mannelijke nachtzwaluwen zingen hun ratel vanaf een tak of vliegend door de lucht. Zodra ze een vrouwtje in beeld hebben, vertraagt de ratelt en daalt in tempo en toonhoogte, alsof het mechaniek ‘vastloopt’.

 

Nachtzwaluw, zang; Henk Meeuwsen and others

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roffel

Roep

Voordat de nachtzwaluw begint te vliegen, laat hij zijn roep horen: een nasaal, kjuwiep. Het is de algemene contactroep, die ook door vrouwtjes wordt gebruikt. Soms herhalen ze de roep een paar keer, ook tussen de zangstrofen in.

Nachtzwaluw, roep

Gedrag

De nachtzwaluw is de enige vogel die net als vleermuizen ’s nachts op insecten jagen. April-mei komen arriveren ze uit Afrika, en zoeken een territorium in heidegebieden aan de bosrand. De topmaand van de zang is juni, met een uitloop tot juli. Hun zang begint ongeveer een half uur na zonsondergang en duurt dan tot middernacht. Ronds zonsopgang is er een opleving. Overdag ligt de nachtzwaluw, goed gecamoufleerd, op de grond of op een boomtak.

Interessante informatie & weetjes

De nachtzwaluw werd er vroeger van verdacht de melk uit de uiers van geiten te zuigen, vandaar zijn oude bijnaam ‘geitenmelker’. De officiële Duitse naam Ziegenmelker is daar nog steeds op gebaseerd.

Gelijkende soorten

De ratel van de nachtzwaluw is alleen te verwarren met de zang van snor en sprinkhaanzanger, maar het biotoop sluit elke verwarring uit. De nachtzwaluw broedt op warme zandgronden, snor en sprinkhaanzanger in waterrijke gebieden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Veldgids Vogelzang
Geluiden: app BirdSounds Europe, Henk Meeuwsen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *