Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de houtduif

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Houtduif
Fotograaf: Luc Meert

De meeste vogels zingen in het broedseizoen maar de houtduif ziet dat ruim. Ze kunnen bijna het hele jaar broeden en dus is ook hun territoriumzang bijna het hele jaar te horen, soms al in de laatste dagen van december en tot ver in oktober.

Zang

Duiven maken het ons niet al te moeilijk. Ze hebben allemaal een motiefzang, waarbij één eenvoudig motief in een serie wordt herhaald. Bij de Turkse tortel bestaat dat motief uit drie klanken (noten zo je wilt), bij de houtduif uit vijf. De andere duiven, rotsduif, holenduif en zomertortel volgen datzelfde patroon, maar daarover later meer.

De eerste noot van het motief krijgt de nadruk, maar omdat er subtiele pauze zit tussen de vierde en de vijfde noot, lijkt het het alsof het zinnetje begint met een opmaat. Een veelgebruikt ezelsbruggetje is dan ook: ‘m’n Opoe is dood’, met dien verstande dat, als de zangstrofe klaar is, de vijfde noot er nog achteraankomt.

Naast deze territoriale zang hebben houtduiven ook nog een verleidingszang, die word gezongen vlak voor de copulatie, op of in de buurt van het nest.

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

Een opvallend geluid is ook het vleugelklappen. Het mannetje houtduif maakt dat geluid in baltsvlucht, door zijn vleugels boven zijn lijf tegen elkaar te slaan. De houtduif stijgt een paar meter op, kleppert op het hoogtepunt een paar maal met zijn vleugels en zeilt dan langzaam omlaag, witzwarte staartveren uitgespreid.
Houtduif, vleugelklappen, door Jarek Matusiak via xeno-canto

Nadat de rivaal is verjaagd, keert de houtduif terug naar zijn nest en laat dan vaak een nestkoer horen, een laag, ietwat grommend geluid.

Gedrag

Het nest van de houtduif is niet om over naar huis te schrijven. Het is slordig en wankel gebouwd en bestaat vaak uit niet meer dan een paar takjes in een boom of bovenin een haag. Bij de minste storm kan het het nest, met eieren of jongeren erin op de grond vallen. Maar de stand kan wel wat hebben, omdat houtduiven twee en vaak zelfs drie nesten paar jaar maken.

Interessante informatie & weetjes

  • Het deel ‘hout’ in de naam van de houtduif is een verouderd woord voor ‘bos’, zoals we dat nog kennen in namen als Haarlemmer Hout of Leidse Hout.

Gelijkende soorten

De vijftonige zang van de houtduif is onmiskenbaar.

 

Geluiden, tenzij anders aangegeven: BirdSounds Europe app door Henk Meeuwsen and others.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *