Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo klinkt de Cetti’s zanger

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 
Vogelzang: de Cetti's zanger
Fotograaf: Vincent Vuik

Eind november, begin december is de stilste tijd als het om vogelzang gaat. Er zingen maar enkele vogelsoorten, en dan nog niet eens frequent of met volle overtuiging. Het zijn vogels die ook in de winter een voedselterritorium verdedigen, zoals roodborst, boomklever en – uiteraard – de winterkoning. Een andere opvallende is de Cetti’s zanger. Een vogel die nog niet zo heel lang in Nederland broedt. Het is een mediterrane vogel die zich langzaam naar het noorden heeft uitgebreid. Het eerste broedgeval dateert uit 1974 maar een reeks strenge winters vaagde de populatie vervolgens weer weg. Vanaf 2000 vestigt de Cetti’s zanger opnieuw en ditmaal definitief. Met de Biesbosch als brongebied zijn ze uitgewaaierd langs de grote rivieren naar inmiddels bijna heel Nederland. Je vindt ze vooral in rietlanden, moerasbos en ruige rivieroevers. Ondanks hun mediterrane herkomst gedragen Cetti’s zangers zich in Nederland als standvogels. Ze blijven jaarrond in hun territorium en markeren dat het hele jaar met zang.

Zang

De zang is een zeer luide, bijna explosieve zangstrofe die bestaat uit een luide beginnoot, na een halve seconde pauze gevolgd door een aantal dubbele, felle noten: tjiet: tsjettie tsjettie tsjettie. De strofen zijn stereotiep, dat wil zeggen ze lijken zeer sterk op elkaar. Het bijzondere is dat de pauzes tussen de strofen zeer lang zijn: soms wel enkele minuten. Daardoor kun je op een wandeling plotseling verrast worden door de zang.

Zangactiviteit

 
 
jan
 
 
feb
 
 
maa
 
 
apr
 
 
mei
 
 
jun
 
 
jul
 
 
aug
 
 
sep
 
 
okt
 
 
nov
 
 
dec

Roep

Als contactroep gebruiken de Cetti’s zangers een luid tjsik, dat enigszins doet denken aan de alarmroep van de grote bonte specht

Bij opwinding of onraad wordt de roep herhaald en kan uitmonden in een luide ratel, die dan dient als alarmroep.

Juveniel

Gedrag

Hoewel de zang enorm opvalt, zijn de vogels zelf vrijwel nooit te zien; meestal zitten ze diep verborgen in de struiken. Een heel enkele keer vertonen zich juist wel en laten zich rustig bekijken. Ze lijken dan, door die opgerichte staart, op een enorme winterkoning.

Interessante informatie & weetjes

  • De Cetti’s zanger lijkt zijn eigen naam te zingen, maar is in 1820 vernoemd naar de Italiaanse natuuronderzoeker Francesco Cetti, die de soort beschreef in zijn vierdelige Storia Naturale di Sardegna (‘De natuurlijke historie van Sardinië’), uit 1774–1777 .

Gelijkende soorten

De Cetti’s zanger is met geen enkele andere vogel te verwarren.

Geluiden: BirdSounds Europe app door Henk Meeuwsen and others.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *