Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de spreeuw

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

De Spreeuw lijkt op het eerste gezicht op een zwarte vogel. Maar wanneer je de kans krijgt om een Spreeuw goed te bekijken, zie je een scala aan felle – en zelfs iriserende – kleuren. In de winter heeft hij ook nog eens grote witte stippen over zijn hele lijf. Het mooiste zwart!

Spreeuw
Fotograaf: Truus Aletta Maan

Kenmerken

Het hele jaar door kun je genieten van een van de meest voorkomende broedvogels van Nederland. In het najaar nemen de aantallen enorm toe doordat spreeuwen vanuit Noord en Midden-Europa naar Nederland komen om te overwinteren. Spreeuwen hebben een lengte van ongeveer 20-23 centimeter. Daarmee zijn ze iets kleiner dan een merel.

De spreeuw is een ware kunstenaar. Bekend is het fenomeen ‘’spreeuwenzwermen’’ waarbij duizenden spreeuwen als golven door de lucht bewegen zonder dat er ongelukken gebeuren. Maar wist je ook dat de spreeuw een meester-imitator is? En heb je wel is goed naar het verenkleed gekeken? Daar verschuilt een prachtig kleurenpallet.

Zomerkleed

Het zomerkleed van een volwassen spreeuw is overwegend zwart, maar heeft een iriserende eigenschap. Iriserende kleuren ontstaan door de interactie van licht met de structuur van een voorwerp. Dit zie je bijvoorbeeld ook bij zeepbellen of een laagje olie op water. Met de juiste lichtinval krijgt de spreeuw daardoor een paarse, blauwe en groene gloed.

De snavel van de spreeuw is in de broedperiode opvallend geel.

Vliegende spreeuw

Winterkleed

In de winter krijgt de spreeuw witte spikkels op zijn verenkleed. De snavel is dan donkergrijs van kleur.

Juveniel kleed

Een jonge spreeuw heeft een bruin, onopvallend verenkleed. Naarmate die ouder wordt (en dus richting de winterperiode gaat) neemt die geleidelijk het winterkleed aan en worden de witte spikkels steeds meer zichtbaar.

Bedelende jonge spreeuw

Kenmerkend gedrag

De spreeuw heeft een heel gevarieerd zangrepertoire. Ze kunnen verschillende toonhoogten tegelijkertijd in hun zang verwerken en kunnen dat lang aanhouden. Als je ze in groepjes geluid hoort maken dan klinkt dat alsof ze met elkaar aan het babbelen zijn. Daarnaast hebben spreeuwen een opmerkelijk vermogen om allerlei geluiden en tonen na te bootsen. Ze kunnen feilloos geluiden van andere vogels imiteren, maar ook van omgevingsgeluiden zoals telefoons, sirenes en piepende deuren.

Heel opvallend zijn de spreeuwenzwermen. Elke individuele spreeuw volgt nauwlettend de bewegingen van vijf à zes andere individuen om zich heen waardoor ze met duizenden tegelijk synchroon in complexe patronen kunnen vliegen. Dit gedrag is vermoedelijk om roofdieren te verwarren en om samen te komen voor bescherming.

Gelijkende soorten

De spreeuw in zomerkleed kan nog wel eens worden verward met het mannetje merel. Ze foerageren allebei op grasvelden en weilanden, maar het verschil is goed te zien in de manier van bewegen. De merel hipt, terwijl de spreeuw gewoon loopt. In vlucht lijkt de merel wat ‘loom’ te vliegen en vooral laag boven de grond, terwijl de spreeuw zich met snelle en korte slagen vooruit beweegt. In vlucht zijn de vleugels van de spreeuw meer driehoekig.

Een groepje spreeuwen. Fotograaf: Eduard Opperman

Wist je dat?

…Een spreeuw reizigers op Rotterdam CS voor de gek hield door het geluid na te doen van openslaande deuren van een trein?

…Er een keer een voetbalwedstrijd is stilgelegd omdat een spreeuw het scheidsrechterfluitje nadeed?

…De spreeuw een holenbroeder is en dus graag nestelt in holle bomen, onder dakpannen of in schoorstenen?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *