Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de kramsvogel.

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

Hoewel Kramsvogels in het broedgebied zich vooral voeden met insecten en regenwormen kennen de meeste mensen ze vooral als luidruchtige wintergasten die zich met groot enthousiasme te goed doen aan allerlei bessen. Vaak doen ze dit in sociale groepjes, maar soms eist een dominante Kramsvogel ook een hele struik voor zichzelf op en worden alle voedselconcurrenten met kracht en een hoop kabaal verjaagd.

kramsvogel
Kramsvogel. Fotograaf: Luc Meert

Kenmerken

kramsvogel
Fotograaf: Krijn Dijkema

 

Een kramsvogel is een vogel uit de familie van de lijsterachtigen. Hij is net als de merel en grote lijster iets groter dan de koperwiek en zanglijster. Vanaf begin oktober arriveren de kramsvogels uit het Noorden in ons land en het kleine aantal kramsvogels dat hier leeft, trekt dan verder Zuidwaarts. In de winter leven de kramsvogels in grote groepen samen en soms ook samen met groepen koperwieken. Er kunnen dan wel honderd vogels bij elkaar in een weiland zitten. Kramsvogels komen in veel Europese landen voor en is daarmee een van de meest voorkomende vogels en wordt de soort niet bedreigd.

Verenkleed

kramsvogel
Fotograaf: Henk Wiebe van der Meulen

 

De kramsvogel heeft een gevarieerd verenkleed waarbij de kop opvalt door het wat strenge uiterlijk. Het verenkleed van mannetjes en vrouwtjes ziet er hetzelfde uit. De kop is lichtgrijs met een lichte wenkbrauwstreep boven het oog. De snavel is oranje met een zwart puntje en de oogstreek is zwart. Het lichaam is verder lichtbruin met donkere stippen en streepjes. Opvallend zijn de lange voorbij de stuit uitstekende handpennen. In de vlucht is de kramsvogel goed te herkennen aan de lichte stuit en helder witte oksels. De kramsvogel maakt in de vlucht een opvallend en herkenbaar geluid wat klinkt als tsjak, tsjak, tsjak.

Winterkleed

kramsvogel
Fotograaf: Henk Dikkers

Het verenkleed van de kramsvogel ziet er in de winter van zowel het mannetje als het vrouwtje hetzelfde uit als in de zomer. Er is in de zomer maar één verschil bij het mannetje te ontdekken en dat is de kleur van de snavel. In de winter heeft de kramsvogel man een geeloranje snavel net als het vrouwtje maar die wordt geel in de zomer. In de winter is het verschil niet te zien.

Kenmerkend gedrag

kramsvogel
Foerageren op bessen. Fotograaf: Frank Kremer

 

Kramsvogels foerageren in grote groepen vaak samen met koperwieken. Ze vliegen bij het minste of geringste onraad met z’n allen op om na een korte vlucht weer terug te keren naar het veld waar ze zaten. Soms vliegen ze door en gaan samen hoog in een boom zitten en wachten tot de kust weer veilig is. Tijdens de vlucht maar ook als ze hoog in de bomen zitten, maken ze het kenmerkende tsjak, tsjak, tsjak geluid. Als op de grond weinig voedsel te vinden is zoeken ze bessenstruiken op en die kunnen dan door een grote groep kramsvogels en koperwieken in een keer helemaal leeg geplunderd worden.

Gelijkende soorten

kramsvogel
Kramsvogel op de uitkijk. Fotograaf: Jurgen Maassen

 

Een kramsvogel is een echte lijsterachtige en het is dus niet vreemd dat deze vogel in gedrag en houding veel lijkt op andere lijsterachtigen zoals de grote lijster, zanglijster en koperwiek. Hij onderscheidt zich met name door zijn strenge gelaatsuitdrukking.

Wist je dat?

kramsvogel
Kramsvogel vecht met merel. Fotograaf: Geo Wassink

 

  • Een kramsvogel heel dominant kan zijn en een bessenstruik geheel voor zichzelf op kan eisen?
  • Bij onraad een kramsvogel roofvogels of kraaien met modder en poep bekogeld?
  • De wereldpopulatie geschat wordt op meer dan 100 miljoen exemplaren?

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *