Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de keep

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

Een kenmerkend nasaal klinkend k-èhp verraadt vaak de aanwezigheid van de keep. De keep is een vinkachtige die bij ons de winter doorbrengt. Ze houden van beukenbossen en kunnen daar soms in grote groepen voorkomen.

Een volwassen mannetjes keep.
Volwassen keep (m). Fotograaf: Truus Aletta Maan

Kenmerken

Een keep is een vogel uit de familie van de vinken. Net als vinken, zijn kepen zaadeters. Ze hebben een dikke kegelvormige gele snavel(1) waarmee gemakkelijk beukennootjes, het favoriete voedsel van de keep, opengebroken kunnen worden. Daarnaast eten ze zaden van de els en lariks. De kop(2) is van het mannetje in de winter grijs en in de zomer zwart gekleurd. Ook het verenkleed van de keep doet denken aan dat van de vink. De vleugels van de keep zijn zwart(3) met een oranje streep. De buik en stuit zijn wit(4) en de poten(5) zijn licht gekleurd.

Fotograaf: Henk Dikkers

Kleed man

De veren van de mannetjes keep zijn in de zomer een stuk feller gekleurd dan in de winter. De kop van de man is dan egaal zwart gekleurd en gaat ter hoogte van de borst, met een scherpe aftekening, over in oranje. De borst en schouders zijn opvallend oranje gekleurd. De vleugels zijn zwart met een enkele oranje baan gekleurd. De buik en stuit zijn onveranderd wit in zomer en winter.

Mannetje in prachtkleed. Fotograaf: Bert Ooms

Kleed vrouw

Het vrouwtje is net zoals bij de meeste vogelsoorten, minder spectaculair gekleurd maar nog steeds heel herkenbaar. De lichtbruine-grijzige kop en enigszins oranje borst en schouderpartij zijn goed herkenbaar en dat voorkomen heeft de vrouwtjeskeep in de winter en in de zomer.

Een volwassen vrouwtjes keep.
Volwassen keep(v). Fotograaf: Henk Dikkers

Winterkleed

Het winterkleed van de man is minder spectaculair gekleurd dan het zomerkleed en lijkt zelfs op het verenkleed van het vrouwtje. Minder fel en minder scherp getekend oogt het een stuk rommeliger. De scherpe aftekeningen maken plaats voor bruine veertoppen die het geheel wat drukker maakt. Ook de zwarte kopveren verkleuren en worden grijs, maar kleine zwarte accenten blijven zichtbaar. Het winterkleed van het vrouwtje is gelijk aan haar zomerkleed.

Mannetje in winterkleed.
Mannetje in winterkleed. Fotograaf: Fred Keep

Juveniel kleed

Op de foto is naast het mannetje een juveniele keep te zien. De veren van de jonge keep zijn nog niet op kleur en in dit stadium is dus nog niet te zeggen of het om een mannetje of vrouwtje gaat. Pas als de jonge vogel volwassen wordt, is het geslacht aan de hand van het uitgekleurde verenkleed waar te nemen.

Een mannetje keep en een juveniele keep.
Een keep mannetje (l) en juveniele keep (r). Fotograaf: Thijs Glastra

Kenmerkend gedrag

In de winter, als de kepen in ons land zijn, zie je ze vaak in groepen op de grond foerageren ook in het gezelschap van vinken. Ze zijn niet alleen in de bossen te vinden maar ook in het agrarische gebied waar ze tot op de boerenerven op de oogstresten hun eten zoeken.

kepen en vinken foerageren samen
Kepen en vinken foerageren samen. Fotograaf: Gert-Jan Cromwijk

Gelijkende soorten

Ter vergelijking ook een foto van de vink. Een vink lijkt in veel opzichten op een keep. De tekening van de kop, overgang verenpatroon naar de borst en kleurstelling zijn vergelijkbaar alleen is het verenpakket van de vink wat fletser. egaler van kleur en minder contrastrijk dan dat van de keep. In de winter, als grote gemengde groepen vinken en kepen samen foerageren, kun je de keep tussen de vinken nog weleens over het hoofd zien. Maar als ze opvliegen heeft de keep een witte stuit terwijl de vink een grijsgroene stuit(6) heeft.

De grijsgroene stuit van de vink is duidelijke te zien als het mannetje zijn veren opzet.
De grijsgroene stuit is duidelijke te zien als het mannetje zijn veren opzet. Fotograaf: René de Waal

Wist je dat?

  • de gele snavel van het mannetje in het broedseizoen zwart wordt?
  • in Nederland nog geen vijf broedparen leven?
  • dat er wereldwijd meer dan 150 miljoen kepen leven?
Een wintergroepje kepen.
Een wintergroepje kepen. Fotograaf: Henk Dikkers

6 reacties

    1. Jazeker Marie-Anne.

      Kepen zijn echte wintergasten en trekken vaak op met vinken en groenlingen. Ze zwerven rond en kunnen op zoek naar voedsel ook tuinen bezoeken.

      Een vriendelijke groet van Hans.

  1. Leuk, leerzaam die verschillen van de Keep.

    Waar je een Keep ook aan herkent, is zijn geluid.
    Bestaat de mogelijkheid bij een volgend, vergelijkbaar artikel de geluiden van de vogel in kwestie mee te sturen, te linken aan.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

6 reacties

    1. Jazeker Marie-Anne.

      Kepen zijn echte wintergasten en trekken vaak op met vinken en groenlingen. Ze zwerven rond en kunnen op zoek naar voedsel ook tuinen bezoeken.

      Een vriendelijke groet van Hans.

  1. Leuk, leerzaam die verschillen van de Keep.

    Waar je een Keep ook aan herkent, is zijn geluid.
    Bestaat de mogelijkheid bij een volgend, vergelijkbaar artikel de geluiden van de vogel in kwestie mee te sturen, te linken aan.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *