Alles over ons magazine
Alles over ons magazine
Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis
Alles over ons magazine
Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl
De boompieper laat zich het meest zien en horen in het voorjaar. De mannetjes sloven zich uit met baltsvluchten waarbij ze vlak voor de landing een typisch ‘tsju-tsju-tsju’ laten horen. In najaar vallen ze minder op, maar als je het kenmerkende roepje (‘spiiihz’) eenmaal kent, merk je dat ze veel doortrekken.
Wie droomt er niet van om aan een parachute neer te dalen naar de aarde, onderwijl genietend van het prachtige uitzicht? De boompieper heeft dat hulpmiddel niet nodig, die is zelf de parachute. Fluitend zeilt hij naar beneden, al is het de vraag of de boompieper er net zo van geniet als de mens.
Een typische pieper met bruine, donker gestreepte rug (1) en warmbeige, krachtig gestreepte borst (2). De buik is wit, met dunne strepen op de flank (3). Poten roze-achtig (4). Duidelijke wenkbrauwstreep en mondstreep (5).
De boomleeuwerik is net zo groot, maar heeft een kortere staart en brede, crèmekleurige wenkbrauwstreep, die doorloopt tot in de hals. Zit zelden in een boom.
Lijkt veel op de boompieper, maar heeft minder duidelijke wenkbrauwstreep en helderder lichte borst met sterk contrasterende strepen, die doorlopen op de flanken.
Geef een reactie
©Vogelskijken is onderdeel van PiXFACTORY