Onderdeel van Pixfactory

Op werkdagen voor 15.00 besteld, morgen in huis

Zo herken je de boompieper

Download GRATIS het ebook '14 tips om meer te genieten van vogels' en ontvang onze 2 wekelijkse nieuwsbrief met de meest recente artikelen op vogelskijken.nl

 

Introductie

De boompieper laat zich het meest zien en horen in het voorjaar. De mannetjes sloven zich uit met baltsvluchten waarbij ze vlak voor de landing een typisch ‘tsju-tsju-tsju’ laten horen. In najaar vallen ze minder op, maar als je het kenmerkende roepje (‘spiiihz’) eenmaal kent, merk je dat ze veel doortrekken.

Kenmerken

Wie droomt er niet van om aan een parachute neer te dalen naar de aarde, onderwijl genietend van het prachtige uitzicht? De boompieper heeft dat hulpmiddel niet nodig, die is zelf de parachute. Fluitend zeilt hij naar beneden, al is het de vraag of de boompieper er net zo van geniet als de mens.

Verenkleed

boompieper
boompieper.

Een typische pieper met bruine, donker gestreepte rug (1) en warmbeige, krachtig gestreepte borst (2). De buik is wit, met dunne strepen op de flank (3). Poten roze-achtig (4). Duidelijke wenkbrauwstreep en mondstreep (5).

Kenmerkend gedrag

  • De zang van de boompieper wordt zowel vanaf en hoge zangpost in een boom als in de lucht ten gehore gebracht. De zangvlucht is karakteristiek: vanuit een boom omhoog stijgend, om vervolgens als en parachute op stijve vleugels te dalen, aan het einde van de zangvlucht met hangende poten, en dan weer neer te strijken in een andere boom.
  • Voedsel zoeken gebeurt voornamelijk op de grond, tussen bladafval en lage begroeiing, soms ook op twijgjes, takjes en boomstronken, en bestaat voornamelijk uit insecten. De jongen worden uitsluitend gevoed met insecten.
boompieper
Tijdens de zangvlucht omhoog stijgend..
boompieper
op stijve vleugels dalend..
boompieper
aan het eind van de daling met hangende pootjes.

Gelijkende soorten

Boomleeuwerik

De boomleeuwerik is net zo groot, maar heeft een kortere staart en brede, crèmekleurige wenkbrauwstreep, die doorloopt tot in de hals. Zit zelden in een boom.

boomleeuwerik.

Graspieper

Lijkt veel op de boompieper, maar heeft minder duidelijke wenkbrauwstreep en helderder lichte borst met sterk contrasterende strepen, die doorlopen op de flanken.

graspieper.

Wist je dat?

  • De boompieper leeft graag aan de rand van bossen en open plekken. Moerassen zijn zeer geliefd, maar ook kaalgekapte bospercelen en heideterreinen.
  • Hun nest maken boompiepers tussen de bodembegroeiing. Jaarlijks brengen ze 1 tot 2 legsels groot.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *